PNRR-ul României primește avizul favorabil al Consiliului UE!

PNRR-ul României primește astăzi avizul favorabil de la Consiliul UE!

Acesta este ultimul pas care ne lipsea pentru a începe procedura de acces la prima tranșă de finanțare din Mecanismul de Redresare și Reziliență, de 3,8 miliarde de euro.

Acum o lună, Comisia Europeană a aprobat PNRR-ul României, cu ocazia vizitei președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la București. Următorul pas, conform regulamentului, a fost ca reprezentanții Comisiei să transmită planul aprobat către Parlamentul European și către Consiliul UE, pentru analiză, și să primească decizia Consiliului UE.

Odată cu avizul Consiliului UE, PNRR-ul României este adoptat și gata de implementare!

Asta înseamnă că România va avea curând la îndemână sume importante pentru recuperarea decalajelor și pentru dezvoltare, viitoare crize precum actuala pandemie urmând să nu ne mai ia pe nepregătite.

Mecanismul de Redresare și Reziliență, în care m-am implicat direct de-a lungul întregului parcurs, în calitate de negociator al Parlamentului European, este accesibil numai prin aprobarea Planurilor Naționale de Redresare și Reziliență și este rezultatul multor luni de muncă și dialoguri purtate cu reprezentanți ai Comisiei și Consiliului UE.

MRR a fost creat pe baza Programului de Sprijin pentru Reforme (RSP), o propunere a Comisiei Europene de a ajuta financiar statele membre să pună în aplicare reforme necesare, program pe care am fost raportor al Parlamentului European încă de la începutul mandatului de europarlamentar.

În contextul pandemiei, am considerat că, dacă acestui instrument i se adaugă o componentă de investiții, se poate transforma în planul de relansare a economiei europene. Cu sute de ore de lucru, Mecanismul a ajuns să fie cel mai important instrument financiar creat vreodată pentru UE.

În calitate de co-raportor și membru al grupului de monitorizare a implementării Mecanismului de Redresare și Reziliență, am avut ocazia să parcurg toate cele 25 de planuri naționale trimise până acum și voi urmări îndeaproape realizările concrete ale fiecărui stat membru pe măsură ce fiecare PNRR este aprobat. Inclusiv ale României.

Prima tranșă: 3,8 miliarde de euro, în noiembrie

Forma finală a PNRR-ului României pleacă de la ideea că vom accesa toată alocarea de 29,2 miliarde de euro, decizia României fiind să angajeze și împrumuturile. În textul regulamentului Mecanismului de Redresare și Reziliență am negociat o prefinanțare de 13% din întreaga valoare alocată fiecărui stat membru.

Astfel, România va primi în curând primii bani, adică 3,8 miliarde de euro. Estimarea mea este că această tranșă va intra în România în luna noiembrie: Comisia Europeană s-a asigurat deja că are resurse de pe piețele financiare pentru a acoperi prefinanțarea.

Vorbim așadar despre o injecție masivă de capital, care trebuie însă folosit chibzuit și eficient pentru investițiile și reformele aprobate.

Unde merg banii?

Avem un mix de reforme și de investiții importante, mix care trebuie dublat cu o acțiune disciplinată a guvernului pe planul transmis pentru a putea atrage banii fără probleme.

Sursa: mfe.gov/PNRR

Planul de Redresare și Reziliență al României poate fi consultat pe larg aici: mfe.gov.ro/PNRR.

Pot confirma că varianta PNRR transmisă în pre-ziua părăsirii Guvernului de către USR PLUS este varianta finală a PNRR, cea transmisă într-o vineri seară, la o oră târzie. Aceea este varianta care a intrat în consultarea interservicii, marcând încheierea negocierilor tehnice.

În ceea ce privește realizarea reformelor, asta ține de voința politică la nivel guvernamental și chiar la nivel de Parlament.

Îndrăznesc să sper că se va găsi înțelepciune aici pentru ca reformele din PNRR să se concretizeze și să nu mai apară interpretări politice. Neîndeplinirea reformelor poate bloca partea de investiții!

Aici nu mai vorbim despre putere versus opoziție. Discutăm despre interesul național al României!

https://dragospislaru.eu/banii-din-mecanismul-de-redresare-si-rezilienta-mrr-pnrr-nu-sunt-la-discretia-guvernelor/

Context

Mecanismul de Redresare și Reziliență este cel mai important dosar pe care mi-am concentrat eforturile în Parlamentul European. Faptul că am putut să aduc României șansa de a accesa aproape 30 de miliarde de euro este un motiv de mare mândrie pentru mine. Am negociat acest program cu gândul la nevoile românilor, atât pentru a remedia ceea ce nu s-a realizat în ultimii 30 de ani, cât și moduri în care putem avea și beneficia de proiecte de avangardă.

Din ipostaza de co-raportor și membru al grupului de monitorizare a implementării, am avut ocazia să parcurg toate cele 25 de planuri naționale depuse până în prezent și voi urmări îndeaproape ce face concret fiecare stat membru pe măsură ce fiecare plan este aprobat.

Avem un PNRR util și bun pentru România. Un PNRR muncit, complex, care prin cele aproape 30 de miliarde poate rezolva multe din problemele actuale ale României. Fiecare minister a adus proiecte și idei, îndeplinind obiectivele și țintele necesare pentru a primi finanțarea. Sunt măsuri necesare, măsuri importante, măsuri prevăzute în recomandările specifice de țară ale Comisiei.

Totuși, acest PNRR reflectă guvernul. Adică nu arată acel fir roșu de viziune, de ambiție. Și asta nu pentru că nu avem această ambiție, ci pentru că este evident că importanța reformelor nu a fost înțeleasă și dorită de toți partenerii de la guvernare.

Pe aceeași temă:

https://dragospislaru.eu/evaluare-pnrr-romania-aprobat-de-comisia-europeana/

https://dragospislaru.eu/implementarea-pnrr-in-romania-reformele-sunt-esentiale-pentru-interesul-national/

https://dragospislaru.eu/planul-national-de-redresare-si-rezilienta-al-romaniei-aprobat-informal-ursula-von-der-leyen-vine-in-romania-pe-27-septembrie/

PNRR Romania primeste avizul Consiliului UE