Directiva privind lucrătorii pe platformele digitale și Cardul European de Dizabilitate

În calitate de președinte al Comisiei pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale din Parlamentul European, am condus negocierile pe două acte normative agreate de Parlamentul European pe 8 februarie: directiva privind lucrătorii pe platformele online și cea privind cardul european de handicap și cardul european de parcare pentru persoanele cu dizabilități.

Directiva privind lucrătorii pe platformele online se adresează persoanelor care oferă diferite servicii prin platforme online, precum serviciile de taximetrie sau livrare de bunuri și alimente. Majoritatea acestor lucrători sunt liber profesioniști. Deși, aceștia sunt supuși la aceleași reguli și restricții ca cele ale lucrătorilor cu contract de muncă, nu beneficiază și de aceleași drepturi și facilități ca cele ale angajaților cu contract de muncă.

Tocmai această nedreptate va fi corectată de către directiva negociată în Parlamentul European. Prin această nouă lege, se va introduce o prezumție a unei relații de muncă între lucrători și platformele online. Platformele vor putea respinge prezumția numai dacă vor avea dovezi care să ateste că relația contractuală dintre ele și lucrători nu este o relație de muncă.
Directiva va veni în ajutorul românilor care în timpul pandemiei ne-au ușurat viața expunându-se zilnic riscurilor și incertitudinii și au găsit o modalitate de a supraviețui prin platformele digitale, cum ar fi Uber, Bolt, Glovo, sau altele.

Datorită directivei, cei 28 de milioane de muncitori care lucrează pe platformele digitale din Uniunea Europeană vor beneficia de concedii garantate plătite (inclusiv concediu parental), salariul minim național, siguranță la locul de muncă și dreptul la asistență medicală, indemnizații de șomaj, concedii medicale plătite, contribuții la fondul de pensii și asigurare medicală pentru accidente de muncă și boli profesionale.

Mai mult decât atât, directiva va introduce primele norme europene privind gestionarea algoritmică şi utilizarea inteligenţei artificiale la locul de muncă, stabilind reguli esențiale pentru a preveni erorile, abuzurile și atacurile la platformele digitale. Pe scurt, nu se va mai ajunge la situații în care lucrătorii să fie penalizați sau chiar dați afară de algoritmi – în lipsa supravegherii și deciziei umane.

În ceea ce privește cardul european de handicap și cardul european de parcare pentru persoanele cu dizabilități, aceste carduri vor fi recunoscute în Uniunea Europeană ca dovadă a handicapului sau a dreptului la condiții speciale de utilizare a mijloacelor de transport în comun și tratament preferențial la evenimente și activități culturale, de agrement și sportive, precum: intrare gratuită, prețuri reduse, ajutor de mobilitate, acces prioritar și chiar animale de asistență.

Cardul european de parcare pentru persoanele cu dizabilități, deși exista deja, nu era întotdeauna recunoscut în alte țări membre UE din cauza diferențelor dintre țări cu privire la formatul acestuia. O versiune îmbunătățită – și cu un format standard – a cardului pentru parcare va oferi persoanelor cu dizabilități oportunitatea de a se bucura de aceleași drepturi și facilități preferențiale pe teritoriul țărilor membre.

Mă bucur că am ajuns la un acord privind cele două carduri adresate persoanelor cu dizabilități. Europenii cu dizabilități trebuie să se poată bucura de drepturile omului și libertățile fundamentale, care le sunt acordate în temeiul Convenției ONU și să participe pe deplin la activitățile comunităţilor din care fac parte, pe întreg teritoriul Uniunii Europene.

WhatsApp Image 2024-02-09 at 13.09.53_036e0e79
Dragos 8
Eurodeputat
Dragoș Pîslaru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *