Lucrătorii transfrontalieri trebuie să beneficieze de roadele muncii lor în orice stat UE! Vot pentru Permisul European de Securitate Socială

Creșterea numărului de lucrători transfrontalieri și a lucrătorilor în forme de muncă atipice, precum și o mobilitate mai mare a forței de muncă în Uniunea Europeană necesită o cooperare transfrontalieră consolidată!

An de an, cel puțin 17 milioane de cetățeni UE traversează o frontieră pentru a munci sau studia în alt stat membru al Uniunii. Românii sunt printre cei mai numeroși, circa 2 milioane. Mobilitatea securității sociale nu este însă la fel de simplă. Dreptul de a te bucura de pensie sau ajutor de șomaj înapoi la tine acasă, sau de asistență medicală sau alocații familiale nu este mereu uniform și nici ușor de obținut.

Pentru a rezolva această situație pentru români și pentru orice alt cetățean european care muncește peste granițele țării sale, în Comisia de Muncă și Afaceri Sociale (EMPL) din Parlamentul European am votat marți rezoluția prin care cerem Comisiei Europene să introducă o soluție digitală precum Permisul European de Securitate Socială (ESSP), care să asigure portabilitatea și verificarea efectivă a acoperirii și beneficiilor de securitate socială pentru lucrătorii transfrontalieri.

ESSP va permite verificarea în timp real a identității lucrătorului, a locului de muncă, a entității angajatorului, a relației de muncă, precum și a dispozițiilor și a certificatelor standardizate privind beneficiile de securitate socială prevăzute în Regulamentul 883 privind Coordonarea sistemelor de securitate socială.

În curând, lucrătorii vor beneficia de această soluție digitală cu care să gestioneze acreditările de securitate socială emise de autorități de încredere dincolo de frontiere

Cum este prevăzut să funcționeze Permisul European de Securitate Socială (European Social Security Pass – ESSP)

Proiectul pilot ESSP, început în martie 2021, va fi dezvoltat prin platforma European Blockchain Services Infrastructure (EBSI), prima infrastructură blockchain la nivelul UE care sprijină furnizarea de servicii transfrontaliere, de exemplu pentru ca cetățenii să își gestioneze documentele de identitate, acreditările educaționale (diplome de studii), alte documente de înregistrare.

Într-o primă etapă, proiectul se va concentra pe digitalizarea procedurilor aferente Documentului PD A1, care atestă legislația aplicabilă deținătorului, și ar fi folosit de exemplu atunci când o persoană este detașată temporar de către angajatorul său în alt stat membru. Extinderea la implementarea de proceduri suplimentare de coordonare a securității sociale – precum cardul european de asigurări sociale de sănătate – ar avea loc în a doua fază.

În ceea ce privește aspectele legate de identificarea/autentificarea persoanelor, nu va fi necesară introducerea unui identificator unic. Soluțiile digitale existente sau viitoare, precum cadrul propus pentru o identitate digitală europeană eID (portofel electronic), pot fi utilizate și în acest scop. (Vedeți mai jos prevederile eID.)

Caracteristicile cheie ale soluției:

– Un portofel digital (deținut de lucrătorul transfrontalier) care gestionează acreditările de securitate socială emise de autorități de încredere și verificabil online dincolo de frontiere.
– Lucrători transfrontalieri care controlează propriile date personale. Nu este necesar un identificator unic, precum un număr european de securitate socială.
– Verificare transfrontalieră mai eficientă și reducerea fraudei.

Cronologia proiectului

2021: Lansarea proiectului pilot European Social Security Pass.
2022: Prezentarea rezultatelor primei etape.
2023: Prezentarea rezultatelor celei de a doua etape și recomandări pentru o posibilă implementare la scară largă.

Pe aceeași temă:

https://dragospislaru.eu/te-bucuri-acasa-de-drepturile-sociale-castigate-in-alt-stat-membru-al-uniunii-europene/

https://dragospislaru.eu/dragos-pislaru-critica-politica-strutului-in-contextul-sezonierilor-romani/

Vot pentru Permisul European de Securitate Socială