Categories
Evenimente

Planul Național de Redresare și Reziliență al României, aprobat informal. Ursula von der Leyen vine în România pe 27 septembrie

Informal, Planul Național de Redresare și Reziliență pentru România – PNRR – este în acest moment un plan deja aprobat.

Data de lansare coincide, de obicei, cu anunțul unei vizite a președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în țara respectivă. Pe data de 27 septembrie este anunțată această vizită în România.

Este un semnal potrivit căruia Comisia Europeană nu se amestecă în nicio bătălie politică.

Sunt absolut sigur că prefinanțarea va veni în acest an, Comisia Europeană fiind deja pregătită cu sumele din prefinanțare.

EDITAT: În ultima versiune a înțelegerii cu Comisia Europeană, România a decis să angajeze și împrumuturile, avantajul fiind că va putea beneficia de 13% din întreaga valoare alocată țării, de 29 miliarde de euro. Prin urmare, în acest an vom încasa 3,8 miliarde de euro prefinanțare, o injecție masivă de capital, care trebuie însă folosită judicios și eficient pentru investițiile și reformele aprobate.

Începând cu acest moment, în calitate de co-raportor și membru în grupul de lucru de monitorizare al Parlamentului European pentru implementarea Mecanismului de Redresare și Reziliență MRR, urmăresc modul în care planul nostru aprobat este și respectat.

Mecanismul de Redresare și Reziliență este cel mai important dosar pe care mi-am concentrat eforturile în Parlamentul European. Faptul că am putut să aduc României șansa de a accesa aproape 30 de miliarde de euro este un motiv de mare mândrie pentru mine și am negociat acest program cu gândul la ce nevoi avem, atât pentru a remedia ceea ce nu s-a realizat în ultimii 30 de ani, cât și moduri în care putem avea proiecte de avangardă.

Din ipostaza de co-raportor și membru al grupului de monitorizare a implementării, am avut ocazia să parcurg toate cele 25 de planuri naționale și voi urmări îndeaproape ce face concret fiecare stat membru după ce fiecare plan este aprobat.

Avem un PNRR util și bun pentru România. Un PNRR muncit, complex, care prin cele aproape 30 de miliarde poate rezolva multe din problemele actuale ale României. Fiecare minister a adus proiecte și idei, îndeplinind obiectivele și țintele necesare pentru a primi finanțarea. Sunt măsuri necesare, măsuri importante, măsuri prevăzute în recomandările specifice de țară ale Comisiei.

Totuși, acest PNRR reflectă guvernul. Adică nu arată acel fir roșu de viziune, de ambiție. Și asta nu pentru că nu avem această ambiție, ci pentru că este evident că importanța reformelor nu a fost înțeleasă și dorită de toți partenerii de la guvernare.