Renegocierea PNRR-ului, visul imposibil al coaliției de guvernare

Noul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, își începe mandatul punând pe masă renegocierea PNRR, ceea ce creeaza mare confuzie.

Ministrul nu precizează că nu se poate discuta despre o redeschidere politică a PNRR, ci doar de o ajustare limitată, din motive strict obiective.

1. Investițiile trebuie ajustate din cauza inflației;
2. Dat fiind creșterea economică pe 2021 există o recalculare automată conform Regulamentului a componentei de granturi alocate României.

De altfel, Comisia Europeană va elabora zilele următoare un ghid cu aceste ajustări. ATENȚIE! Nu există niciun motiv de a modifica vreo reformă din PNRR.

Comisia Europeană a fost fermă la ultima ședință de monitorizare din Parlamentul European:

“redeschiderea PNRR-ului României ar fi o rețetă a dezastrului. Reformele trebuie implementate FĂRĂ ÎNTÂRZIERE .”

Mă bucur că diseară, cu ocazia vizitei sale la Bruxelles, am ocazia să îi transmit personal ministrului Boloș aceste lucruri – și sper că vom avea timp să ne ocupăm de lucrurile care chiar contează.

Ministrul Boloș ar trebui să se concentreze pe a duce lucrurile înainte, în loc să bată pasul pe loc. Ar putea de exemplu să ne clarifice următoarele puncte :

– De ce nu se oferă toate informațiile necesare pentru cei care vor să aplice? În acest moment platforma de depunere proiecte în cadrul PNRR nu oferă informații suficiente pentru ca autoritățile locale, companiile private și IMM-urile să înțeleagă la ce componente pot aplica, ce condiții sunt, iar dacă au întrebări suplimentare nu au cui să scrie pentru că nu sunt trecute nici măcar adrese de email la ministerele responsabile, ca să nu mai fim pretențioși și să avem pretenția de numere de telefon și persoane de contact

– Cum va recupera întârzierile existente cu implementarea PNRR? Orice întârziere face rău economiei noastre și face rău românilor care s-au săturat să aștepte să vadă reforme pentru un trai mai bun. Puteți găsi mai multe detalii legate de implementare pe platforma www.MonitorPNRR.eu

– Cum privim noi contextul actual din punct de vedere economic? Invazia Ucrainei de către Rusia ar trebui să ne determine să folosim cu cap fondurile de coeziune – pe lângă PNRR, România are la dispoziție o sumă aproape dublă față de PNRR prin fondurile clasice. Este momentul să absorbim la maxim fondurile de coeziune și să fim flexibili în modul lor de alocare, pentru a le putea folosi într-un context foarte schimbător.