O nouă poziție-cheie la nivel european pentru România: Sunt noul președinte al Comisiei EMPL de Ocupare a forței de muncă și afaceri sociale din Parlamentul European

Sunt onorat să vă anunț că am fost ales astăzi președinte al Comisiei pentru Ocuparea forței de muncă și afaceri sociale din Parlamentul European (EMPL)!

Este un rol-cheie de reprezentant al instituției și un semnal că, prin munca eurodeputaților USR în grupul politic Renew Europe, România câștigă o reputație tot mai bună în Uniunea Europeană!

Activitatea comisiei pe care o voi conduce are impact asupra drepturilor muncitorilor români atât din țară, cât și din străinătate, asupra bunăstării și viitorului copiilor și tinerilor, asupra creării de locuri de muncă mai bine plătite, asupra agendei de combatere a sărăciei și excluziunii sociale.

De la începutul mandatului meu, mi-am pus toată energia pentru a ne asigura că agenda Uniunii Europene nu este doar un concept abstract, ci că ajunge să facă bine cetățenilor europeni.

Demersurile mele de a avea un pilon pentru copii și tineri în Mecanismul de Redresare și Reziliență și PNRR, rezoluția pentru lucrătorii mobili din Europa, Garanția pentru Copii, Rezoluția pentru Tineri, toate acestea îmi dau încredere că în restul mandatului vom putea aduce beneficii concrete pentru cei care au nevoie de ele.

Acesta este angajamentul meu în noua funcție, care nu este doar un câștig pentru mine și pentru USR, ci pentru toți românii și toți cetățenii europeni!

Agenda USR a avut drept scop încă din 2019 de a construi o Europă cu o economie puternică, axată pe antreprenoriat, dar care în același timp este aproape de oameni și creează acces și oportunități pentru cetățeni. Eurodeputații USR au susținut în Parlamentul European drepturile muncitorilor transfrontalieri români și au militat pentru drepturi egale în relația de muncă pentru aceștia.

Am fost raportor în dosare-cheie precum Mecanismul de Redresare și Reziliență, coordonarea sistemelor europene de securitate socială, numărul european de securitate socială sau Anul European al Tineretului 2022. De asemenea, sunt unul dintre liderii intergrupurilor pentru Drepturile copiilor și pentru Persoanele cu dizabilități.

Votul de astăzi marchează, de asemenea, recunoașterea implicării și efortului constant de peste doi ani, din partea colegilor din Parlamentul European, inclusiv din alte grupuri politice. 

Comisia EMPL este organismul competent în materie de ocupare a forței de muncă și de aspecte de politică socială, condiții de muncă, securitate socială, integrare socială și protecție socială; liberă circulație a lucrătorilor și pensionarilor; drepturile lucrătorilor; măsurile de garantare a sănătății și securității la locul de muncă; Fondul Social European; politica de formare profesională, inclusiv calificările profesionale; dialogul social; și toate formele de discriminare la locul de muncă și pe piața muncii, altele decât cele pe bază de gen.

https://dragospislaru.eu/tinerii-prioritate-absoluta-a-usr-si-renew-europe-in-parlamentul-european-rezolutia-pentru-tineri-discurs-strasbourg/

https://dragospislaru.eu/despre-pnrr-ca-plan-de-tara-incapatanare-drepturile-muncitorilor-romani-in-ue-interventie-tvr/

https://dragospislaru.eu/lipsa-de-adapost-poate-ucide-discurs-in-parlamentul-european-pe-marginea-strategiei-ce-de-combatere-a-lipsei-de-locuinte/

https://dragospislaru.eu/copiii-nu-sunt-o-cheltuiala-ci-o-investitie-discurs-la-evenimentul-unicef-parlamentari-pentru-copii/

https://dragospislaru.eu/educatie-si-formare-continua-pentru-tinerii-romaniei-acces-la-resurse-modernizarea-sistemului-destelenirea-birocratiei/

Dragos Pislaru, noul presedinte al Comisiei EMPL din Parlamentul European