Tinerii sunt prioritatea absolută a USR și Renew Europe în Parlamentul European!
Rezoluția pentru Tineri, pe care am inițiat-o în calitate de raportor și care cere și oferă soluții concrete pentru problemele tinerilor, a fost dezbătută ieri în plenara de la Strasbourg.
Mulțumesc sutelor de tineri cu care am interacționat pentru pregătirea ei, inclusiv USR Tineret! Împreună putem să evităm o generație pierdută!
Ce conține pachetul de soluții pentru tineri:
COMMITTEES/EMPL/RE/2021/12-09/1242405RO.pdf
COMMITTEES/EMPL/AM/2021/12-09/1243326RO.pdf (amendamente)
În calitate de raportor pe Rezoluția pentru Tineri, am adresat întrebări către Consiliul UE și Comisia Europeană în discursul susținut în plenara de la Strasbourg:
Vă mulțumesc tuturor celor care ați ales să rămâneți la Strasbourg în această după-amiază târzie de joi pentru a dezbate un subiect deosebit de critic de pe agenda acestei săptămâni plenare: TINERETUL.
Este o onoare pentru mine să pot reprezenta astăzi aici vocile multor tineri pe care i-am întâlnit, cu care am vorbit și, pe care, mai mult decât orice, i-am ascultat, în ultimii ani, în negocierile privind Mecanismul de Redresare și Reziliență, în timpul Summitului EYE de aici, de la Strasbourg, în cadrul Conferinței privind Viitorul Europei și în multe alte momente.
Faptul că 2022 este Anul European al Tineretului este pentru mine, pentru ei, punctul culminant și îndreptățit al unui lung drum. Dar ar trebui să fie doar începutul!
Consider această oportunitate de a adresa întrebări Comisiei și Consiliului oportunitatea LOR și vă pot asigura, domnule comisar, domnule președinte, că vă vor asculta cu mare atenție răspunsurile.
Asta pentru că tinerii europeni sunt activi, sunt energici și, indiferent de temerile multora, sunt încă plini de speranță. Nu au nevoie de pomeni, nu sunt neajutorați!
Tinerii europeni au nevoie de acces și oportunitate pentru a-și asuma drumul pe care îl merită! Accesul trebuie creat acum, oportunitățile trebuie facilitate în momentul prezent, pentru a consolida și a realiza visul nostru european comun.
Dar avem preocupări serioase, grave, cu privire la acest viitor pe care îl visăm pentru ei.
Pandemia de Covid-19, dar nu numai, a făcut ca aceste oportunități să fie mai puține decât oricând, accesul este mai limitat ca niciodată.
Tinerii sunt de două ori mai expuși posibilității de a fi șomeri decât alte grupe de vârstă. Prin urmare, sunt mai amenințați de sărăcie.
Le cerem tinerilor să fie curajoși, să reziste, să studieze din ce în ce mai mult, fără contact uman și de la distanță, să muncească din greu, atât de des fără plată sau în locuri de muncă oribil de prost plătite, să treacă peste frici, peste epuizare, riscuri, privațiuni, spunându-le povești despre cum „pe vremea noastră” totul era mai greu!
În mod clar, eșuăm ca societate să recunoaștem cât de greu le este, chiar acum, tinerilor noștri!
I-am împins peste limite, le cerem experiență profesională pe care nu o pot obține și apoi ne întrebăm de ce sunt deprimați!
Discriminăm pe criterii de vârstă, gen și așa mai departe și adesea punem în fața tinerilor noștri mai multe bariere decât speranțe, mai multe întrebări decât vorbe bune!
Și apoi suntem șocați că a doua cauză de deces pentru un tânăr european este, în 2022, suicidul!
Și tot nu tratăm sănătatea mintală suficient de serios la nivelul UE.
Riscul cu care ne confruntăm nu este că avem o generație lockdown, ci că putem avea generații pierdute.
De aceea, împreună cu colegii mei din Comisia EMPL din Parlamentul European, eu v-am pregătit aceste întrebări cheie, dar am și elaborat o rezoluție care subliniază ceea ce considerăm că ar trebui să fie politicile și subiectele prioritare pentru Tineret în 2022 și după.
Credem că Europa poate oferi soluțiile potrivite pentru a-și împuternici tinerii pentru un viitor mai bun, cu condiția ca toți să lucrăm împreună, coeziv, concret, punând bani și acțiuni în spatele cuvintelor noastre pentru aceste obiective.
Și trebuie să facem toate astea de la bun început numai împreună cu tinerii noștri.
Prin urmare, cum vă veți asigura că aceștia sunt implicați, permanent și consecvent, în toate momentele de luare a deciziilor și punctele critice privind proiectarea politicilor, monitorizarea, evaluarea, evaluarea impactului și nu numai?
Avem acum un pilon de investiții pentru tineret/generația următoare în MRR și Planurile Naționale de Redresare și Reziliență și multe alte instrumente – InvestEU, FSE+, dar întrebarea este cum le vom coordona pe toate din perspectiva politicii de tineret, evitând politicile de tip siloz și asigurând coerența, dar și utilizarea substanțială a fondurilor pentru tinerii europeni?
Mai mult, cum vă veți asigura că promisiunea Garanției pentru Tineret, acum reînnoită, va fi în sfârșit respectată? Toate statele membre s-au angajat în acest sens. Ce veți face acum pentru a oferi rezultate concrete?
În același timp, Uniunea Europeană trebuie acum, împreună sau la nivelul statelor membre, să abordeze cu hotărâre problema sănătății mintale. Să admită că avem o problemă și, așa cum trebuie să facă orice persoană care suferă, să caute ajutor și să încerce să se îmbunătățească.
Cum veți crea aceste oportunități pentru prevenirea, tratarea și recuperarea sănătății mintale, probleme pentru tineri, atât de multe dintre ele generate de bolile lor sociale?
Pot continua: avem întrebări despre locurile de muncă verzi și digitale, despre sprijinirea pieței muncii, despre educație, stagii, mobilitatea micro-acreditărilor și așa mai departe.
Comitetul nostru EMPL consideră că toate aceste lucruri nu sunt doar o responsabilitate a sectorului public și că trebuie să atragem și să avem ca parteneri permanenți în găsirea de soluții și companii și sectorul privat, precum și ONG-uri și societatea civilă.
De asemenea, vă invit să ne spuneți cum doriți să atingeți aceste obiective.
În cele din urmă, vreau să subliniez o dată în plus că nu suntem aici doar pentru a întreba lucruri și a crea o dezbatere. Tinerii noștri cer soluții și noi am propus soluții, așa cum veți vedea în Rezoluția pentru Tineri pe care o vom adopta în februarie.
Această Cameră este unită și angajată să sprijine tinerii noștri în moduri concrete la nivelul UE.
În toate politicile și dosarele noastre, dezbaterile și rapoartele noastre, Parlamentul European va fi o voce puternică pentru toți tinerii europeni, acum și în viitor, pe care trebuie să o construim împreună cu ei!
Sperăm și cerem ca Comisia Europeană și Consiliul să ni se alăture în această căutare importantă!
https://dragospislaru.eu/rezolutia-pentru-tineri-adoptata-comisia-de-munca-si-afaceri-sociale-empl-parlamentul-european/
https://dragospislaru.eu/investim-in-tineri-luptam-impotriva-inegalitatilor-sociale-am-prezentat-rezolutia-pentru-tineri-in-comisia-pentru-munca-si-afaceri-sociale-empl/
https://dragospislaru.eu/desemnare-ca-raportor-pe-rezolutia-pentru-tineri-2022-o-noua-misiune-in-parlamentul-european/
https://dragospislaru.eu/educatie-si-formare-continua-pentru-tinerii-romaniei-acces-la-resurse-modernizarea-sistemului-destelenirea-birocratiei/