Respectarea drepturilor copiilor: o prioritate la nivel european

Astăzi se împlinesc 30 de ani de când liderii mondiali s-au reunit în Adunarea Generală a ONU și au dovedit un angajament istoric în fața copiilor de pretutindeni, adoptând Convenția asupra Drepturilor Copilului. Sărbătorim astfel 3 decenii de existență al celui mai ratificat document pe drepturile omului din lume. Iar dorința pe care o am astăzi este să transformăm această zi într-un prim manifest al UE că vom continua munca predecesorilor și că vom reuși să implementăm în mod real Convenția.

Consider că avem nevoie de mai multe eforturi pentru a simți că trăim o sărbătoare, deoarece o sărbătoare reală se va realiza atunci când fiecărui copil îi va fi respectat fiecare drept. Și din păcate, suntem la distanță mare la nivel european de a realiza acest obiectiv. În timpul scurtului mandat de ministru al muncii în 2016 am lucrat activ la Pachetul Național Anti-Sărăcie prin care ofeream o abordare integrată pentru a veni în sprijinul persoanelor vulnerabile, de la naștere și până la senioritate. Pachetul cuprindea o serie de măsuri bine țintite ce vizau familia și copiii aflați în dificultate și am avut o colaborare excelentă cu UNICEF și cu alte organizații non-guvernamentale în domeniu. Vizitele pe teren din acea perioadă m-au marcat profund și am rămas cu o promisiune către mine însumi de a lupta pentru ieșirea din sărăcie a celor marginalizați.

Parte integrantă din candidatura și motivația mea personală pentru a servi ca europarlamentar a fost și este dorința de a putea adopta la nivel european cele mai bune moduri de a investi în copii, de a le oferi accesul la oportunitățile pe care le merită. Și mi-aș dori să văd, la finalul acestor 5 ani de mandat, că Europa investește mai mult în copiii și tinerii ei.

Mi-am dorit să îmi alătur mandatul, priceperea și vocea alături de vocile copiilor europeni care nu au mijloacele necesare să fie auziți la nivel european. Și am fost astfel ales Coordonator Renew Europe în Comisia de muncă și afaceri sociale (EMPL) și desemnat vice-președinte al Intergrupului pentru respectarea Drepturilor Copiilor, o adunare de europarlamentari din diverse grupuri politice, uniți de obiectivul de a promova prin diverse activități respectarea drepturilor fundamentale ale copiilor.

Cel mai bun mod de a arăta că implementarea Convenției asupra Drepturilor Copilului este o realitate la nivel european este prin adoptarea Garanției pentru copii și punerea acesteia în aplicare. Nu este doar ideea mea, ci și a organizațiilor societății civile care m-au contactat și cu care am discutat despre această propunere. Am insistat, prin interpelări scrise și orale, ca noua Comisie Europeană să includă în programul ei de lucru promovarea și adoptarea unei Garanții pentru Copii și m-am bucurat să regăsesc în programului Ursulei von der Leyen, Președintele al Comisiei Europene, mențiuni legate de crearea și adoptarea unei Garanții pentru copii, prioritate semnalată de altfel și în scrisoarea de misiune a Comisarului pentru portofoliul de democrație și demografie.

Am susținut mereu că Parlamentul European are nevoie de un angajament clar în fața cetățenilor că respectarea drepturilor copiilor pe continentul european este o prioritate pentru noua legislatură. Un angajament scris care să țină cont de provocările curente ce îi afectează pe copii la nivel european și în lume. Din acest motiv, am co-inițiat cu o colegă din Renew Europe, Hilde Vautmans, o Rezoluție referitoare la a 30-a aniversare a Declarației ONU asupra Drepturilor Copilului. Un document detaliat care răspunde problemelor curente la nivel european: numărul de copii aflați în risc de sărăcie și excluziune socială, copiii dispăruți, copiii imigranților și refugiaților care devin victime ale traficului de persoane și a exploatării. Sper ca această rezoluție să pună bazele unei Uniuni care va încheia toate formele de violență împotriva copiilor, va investi în copii și în măsuri necesare pentru respectarea accesului la sănătate și la educație și pentru dobândirea de competențe adaptate pieței muncii, va combate orice formă de discriminare a copiilor, va îmbunătăți condițiile de trai ale copiilor imigranților și nu în ultimul rând va implementa Declarația de la București despre participarea copiilor în societate.

Zilele acestea, cu ocazia momentului aniversar, s-a vorbit mult despre sărăcia în rândul copiilor și tinerilor. În mod paradoxal, aniversăm 30 de ani prin evocarea unei probleme ce persistă și căreia nu îi vedem o ameliorare. Evenimentele la care am participat în calitate de vorbitor au oferit o viziune reală la ce are de lucru Europa în următorii ani. Am ascultat și am vorbit mult despre cum să combatem acest fenomen. Și nu numai în România copiii se află în pericol de sărăcie și excluziune socială. L-am întâlnit pe Ciro din Italia care a crescut pe străzile din Napoli și acum este educator social și formator pentru tineri aflați în situații pe care le-a trăit și el. Am întâlnit-o pe Alice din Irlanda care a trecut printr-o depresie severă din cauza grijilor pe care le avea pentru a asigura copiilor cele necesare. Am ascultat povești despre sărăcie și stigmatul social derivat din această stare din Finlanda, Germania, Grecia.

Și am propus o soluție mai complexă pentru combaterea sărăciei și excluziunii sociale. Una care implică un tip de investiție care ajută la încurajarea inovării sociale, o investiție care va aduce beneficii pe termen lung pe piața muncii: o investiție în copii pentru bunăstarea lor economică socială, o investiție prin care vor putea să își dezvolte competențele, să câștige abilități, să fie integrați pe piața muncii și să obțină profit pentru economia generală. Să încercăm să punem capăt sărăciei copiilor, să investim în ei, astfel încât să crească într-un mediu care îi ajută să beneficieze de drepturile și nevoile lor de bază. Investim în competențele lor și îi pregătim pentru piața muncii și, prin urmare, scădem rata șomajului nostru.

Cum se poate realiza aceasta?

Politici de inovare socială pentru copii și tineri înseamnă politici de investiție în accesul lor la drepturile de bază, în educația și sănătatea lor. Acestea trebuie sprijinite prin instrumente financiare solide și flexibile, pentru a răspunde provocărilor curente și viitoare. Astfel, Fondul Social European + va finanța proiecte ce ajută la implementarea Garanției pentru Copii și a Pilonului European al Drepturilor Sociale. Programul InvestEU, prin secțiune de investiții sociale și competențe va finanța investiții în bunuri tangibile și intagibile ce favorizează creșterea incluzivă, bunăstarea și distribuirea echitabilă a veniturilor în UE, oferind importanță și filantropiei. Acesta complementează astfel Fondurile structurale și de investiții europene care oferă ajutor în aceste domenii.

Pe lângă partea financiară, este nevoie de o colaborare mai bună între actorii publici și cei privați pentru îndeplinirea acestor obiective. Parteneriatul pe proiecte ce doresc combaterea riscului de sărăcie în cadrul copiilor și tinerilor aduce un beneficiu pe termen lung și încurajează și moduri inovative de dezvoltare a mediului de afaceri, ca să nu mai vorbim de impactul major pe care îl au în rândul societății. O altă propunere este ca actorii civici și persoanele care au reușit să spargă bariera nivelului de trai scăzut ar aduce plusvaloare comunității din care fac parte printr-o încurajare a dezvoltării sprijinului comunitar. Nu în ultimul rând, este nevoie de o conexiune a decidenților politici la nivel regional, național și european la problemele din comunitățile defavorizate, pentru ca aceștia să poată răspunde mai bine nevoilor reale ale societății.

Astăzi, 20 noiembrie, am sărbătorit aniversarea prin participarea la o conferință la nivel înalt în Cadrul Parlamentului, în care copii aduși la Bruxelles prin diverse ONG-uri vor lua cuvântul. Iar cu doi dintre aceștia, implicați deja în activități de voluntariat în comunitățile lor, am discutat despre Rezoluția Parlamentului European scrisă cu ocazia aniversării a 30 de ani a Convenției asupra Drepturilor Copilului și despre cum va susține Parlamentul European eforturile copiilor și tinerilor europeni ce promovează respectarea drepturilor copiilor.

La aniversarea de 30 de ani, cadoul meu este următorul: mă angajez că voi continua să lupt pentru ca UE să arate că investește în tinerii și copiii ei, să ofere exemplu despre cum se combate sărăcia și excluziunea socială în rândul tinerilor și să demonstreze că drepturile copilului prevăzute de Convenția ONU sunt respectate pe întreg continentul european. Am poate și un motiv foarte personal – aș vrea să le pot arăta peste ani celor 4 copii ai mei că am pus umărul pentru ca generația lor să aibe acces și oportunitate pentru a crea o lume mai bună pentru toți. Și vă invit pe toți alături de mine în această luptă! Împreună putem reuși!

Conventia Drepturile Copiilor