Uniunea Europeană a activat Directiva pentru Protecție Temporară

Zilnic, mii de persoane fug din calea războiului din Ucraina. Estimarea Comisiei Europene este că numărul total de persoane strămutate din cauza acestui conflict poate ajunge la 6,5 milioane. Milioane de oameni care nu mai au un loc căruia să-i spună acasă, milioane de oameni care vor trăi cu incertitudinea zilei de mâine și poate chiar cu drama de a-și pierde rude, prieteni și întregul lor mod de viață.

Realitatea cruntă pe care o trăiesc ucrainenii în zilele acestea ne privește pe toți, fără excepție.

Tocmai de aceea, acum, Uniunea Europeană a activat Directiva pentru Protecție Temporară (TPD).

Apărută întâia oară în 2001, după conflictele armate din Iugoslavia și Kosovo, Directiva pentru Protecție Temporară este o schemă excepțională care garantează protecția imediată și temporară a persoanelor strămutate din afara țărilor Uniunii, pe fondul încălcărilor sistematice ale drepturilor omului, ale violențelor endemice sau ale conflictelor armate.

Această Directivă definește procedura de luare a deciziilor de care este nevoie în vederea extinderii sau sistării protecției temporare și prevede armonizarea drepturilor beneficiarilor de protecție temporară, incluzând aici:

– Oferirea unui permis de rezidență pentru întreaga durată a acordării protecției (care poate dura de la un an până la trei ani),
– Acces la informații despre ce înseamnă protecția temporară,
– Acces la angajare,
– Acces la locuințe,
– Acces la ajutor social sau la metode de subzistență,
– Acces la tratament medical,
– Acces la educație pentru minori,
– Oferirea de oportunități pentru familii de a se reuni și
– Oferirea de garanții pentru accesarea procedurii tipice de solicitare de azil.

Directiva include de asemenea măsuri pentru întoarcerea persoanelor strămutate înapoi în țările lor de origine, precum și excluderea persoanelor care au comis delicte serioase sau care reprezintă un pericol pentru securitatea statului de la beneficiul protecției temporare. Această directivă este aplicabilă în toate Statele Membre, excepții fiind Irlanda și Danemarca.

Avem în fața noastră un instrument extraordinar care poate schimba soarta oamenilor care intră în UE pentru a se salva.

Ce lipsește acum este implementarea la nivel național (unde colegi din Parlament au deja o inițiativă), atât în România dar și celelalte țări care primesc masiv refugiați, Polona, Ungaria și Slovacia. Chiar dacă mulți nu vor să rămână în România, sau tocmai de aceea, această directivă le va facilita mobilitatea.

În același timp, dacă scenariul cel mai sumbru se adeverește și conflictul continuă, Directiva este o plasă importantă de salvare. Ea asigură că toți ucrainieni blocați în România de război vor avea ocazia să își găsească un loc de muncă. Iar pentru anumite industrii, unde există lipsuri masive de forță de muncă, un influx temporar masiv de lucrători extrem de competenți și motivați, cum sunt cei din Ucraina, poate fie extrem de benefic.