Cum riscă PSD-ul banii din PNRR? Cere indexarea pensiilor speciale, în timp ce peste 1 milion de vârstnici nu au o pensie decentă

Există o problemă a pensiilor speciale care nu au fost indexate de ani de zile… Trebuie să facem o echilibrare pentru că sunt foarte mulți care au rămas cu venituri foarte mici” – ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, 30 noiembrie 2021.

Problema pensiilor speciale este în primul rând că ele există în continuare. Cei care au rămas cu venituri mici sunt cei peste 1 milion de vârstnici care au încă nevoie de indemnizație socială pentru a ajunge la o pensie decentă. Ei trebuie să fie prioritatea, nu beneficiarii de pensii speciale.

Parcă PSD era preocupat de echitate. Carevasăzică, prioritatea este să indexăm pensiile speciale, care în medie au ajuns de OPT ori mai mari decât cele contributive?

Bașca, orice indexare în procente a unei categorii de pensii duce la o inechitate și mai mare. Adică dacă se indexează spre exemplu cu 10% pensiile, pentru unii cu pensie de 1000 de lei înseamnă o creștere de 100 de lei, în timp ce pentru cei care au pensii speciale de până la 15.000 de lei, asta înseamnă 1500 de lei. Adică de 15 ori mai mult.

Sau de fapt problema indexării pensiilor speciale nu se referă la „răcani”, ci la generalii bine reprezentați în guvern? Asta e miza de fapt?

Îl anunț pe domnul ministru al Finanțelor că, dacă tot a început să se preocupe de reforma pensiilor, să citească mai întâi ce scrie în Planul Național de Redresare și Reziliență, PNRR, adică acel document care a fost avizat de Comisia Europeană și pentru care am primit astăzi prima tranșă de bani.

🚩 Știați că, în PNRR, analiza pensiilor speciale trebuie să ducă la simplificarea lor și la corectarea discrepanței mari între nivelul acestor pensii și cele are pensionarilor care nu sunt „speciali”? Adică exact echitatea distribuțională a pensiilor? Cum arată analiza dumneavoastră, domnule Câciu? Echilibrăm pensiile, dar doar pentru speciali?

🚩 Știați că, în PNRR, Guvernul României trebuie să efectueze o evaluare a impactului noului sistem de pensii asupra sustenabilității fiscale înainte să se apuce să arunce cu legi și ordonanțe? Ne poate spune ministrul unde este această evaluare?

🚩 Știați că, asumat ca țintă în PNRR, până la sfârșitul anului Guvernul României trebuie să instituie un Comitet de monitorizare, însărcinat cu revizuirea sistemului de pensii și de intervenție la nivel de politici în sistemul de pensii? Ne poate spune ministrul cine face parte din acest comitet? Nu de alta, dar este o țintă în PNRR care, neîndeplinită, ne îndepărtează de următoarea tranșă!

Poate vă schimbați totuși prioritățile, domnule ministru – mai către interesul național, nu către cel al prietenilor în contextul căruia ați fost produs.

PS: Apropo, dacă vorbim de prietenii – dați drumul la pensiile speciale pentru aleșii locali? Că legea de desființare a acestor pensii a fost omorâtă de PSD-PNL-UDMR în Parlament și lumea e curioasă dacă emiteți Ordonanța de prorogare. Sau le permiteți să intre în vigoare și apoi să îi lăsați să invoce dreptul câștigat în instanță, ca să rezolvăm definitiv și problema asta? Ca să vă dați complet arama pe față pe acest subiect. Că tot ați declarat că vă pasă de deficitul bugetar și de echitate.

Pe aceeași temă:

https://dragospislaru.eu/implementarea-pnrr-in-romania-reformele-sunt-esentiale-pentru-interesul-national/

https://dragospislaru.eu/sase-motive-pentru-care-pnrr-ul-romaniei-trebuie-sa-ramana-asa-cum-este/

https://dragospislaru.eu/responsabilitate-decenta-si-profesionalism-valori-care-au-picat-la-vot-in-parlamentul-romaniei/

https://dragospislaru.eu/banii-din-mecanismul-de-redresare-si-rezilienta-mrr-pnrr-nu-sunt-la-discretia-guvernelor/