Am primit cu mare bucurie invitația UNICEF de a participa la un eveniment care se suprapune perfect cu eforturile pe care le-am depus din 2019 la Bruxelles: „Parlamentari pentru copii”.
Las aici câteva dintre ideile pe care le-am punctat în deschiderea dialogului cu membri ai parlamentelor naționale, cu experți în drepturile copilului și cu tineri invitați. România a fost reprezentată și de colega mea Oana Țoiu, membră a Comisiei pentru Muncă și Protecție Socială a Camerei Deputaților din Parlamentul României.
O mare parte a activității mele în Parlamentul European se concentrează pe noua generație. Pentru ei m-am impus în timpul negocierilor privind Mecanismul de Redresare și Reziliență și grație acestor eforturi avem un pilon dedicat copiilor și tinerilor în cel mai mare instrument financiar al UE – NextGenerationEU. A urmat munca pe Rezoluția privind Garanția pentru Copii. Și tot pentru cei mici acționez ca vicepreședinte al Intergrupului pentru Drepturile Copilului din PE.
2022 va fi Anul European al Tineretului. Acum sunt raportorul Rezoluției Parlamentului European privind tinerii europeni, cu accent pe ocuparea forței de muncă post-pandemie și redresarea lor socială. Vorbim despre investițiile în noua generație, integrarea pe piața muncii, mobilitatea forței de muncă și competențele pentru viitor, precum și combaterea excluziunii tinerilor și evitarea unei generații pierdute.
Odată cu pandemia, care a schimbat atât de mult viețile tuturor, vedem cum copiii din grupurile vulnerabile – cei care trăiesc în condiții precare și nu au acces la bunuri și servicii esențiale nici atunci când nu suntem într-o criză de sănătate – au și mai mult de suferit.
Sunt tată a patru copii, iar datorită lor văd mereu cum fiecare experiență și oportunitate de care au parte în viață contribuie la dezvoltarea lor ca persoane, ca cetățeni responsabili. Și o tot repet: putem avea grijă cel mai bine de ziua de mâine investind timp și resurse în copiii și tinerii de astăzi.
Oferind acces gratuit la bunuri și servicii esențiale, Garanția europeană pentru Copii vine să contribuie la acest obiectiv de a întrerupe ciclul intergenerațional al sărăciei și excluziunii sociale și de a se asigura că această misiune este abordată din unghiuri diferite, bazându-se pe o aliniere și colaborare la nivel instituțional.
Trebuie să ne angajăm împreună în această misiune, instituții publice și companii private, ONG-uri și multinaționale, trebuie să ne unim eforturile și să ne coordonăm pașii către atingerea acestui obiectiv.
Da, avem nevoie de bani pe masă pentru aceste acțiuni. Și îi avem:
– În calitate de co-raportor al Facilității pentru Recuperare și Reziliență, elementul central al fondului NextGenerationEU, am reușit să negociez introducerea unui pilon special dedicat reformelor și investițiilor pentru copii și tineri. Statele membre au putut include în Planurile lor Naționale de Redresare și Reziliență (PNRR) măsuri specifice dedicate tinerei generații.
– Summitul Social la care am participat anul acesta la Porto a evidențiat de asemenea importanța investițiilor și a acțiunilor pentru generația tânără, generația care va modela viitorul Europei. Pe aceeași linie politică și având în vedere implementarea Pilonului european al drepturilor sociale, am reușit să cădem de acord că statele membre cu un nivel al sărăciei copiilor peste media UE de 24% ar trebui să aloce cel puțin 5% din Fondul Social European Plus (FSE+) luptei împotriva sărăciei copiilor.
Fonduri concrete pentru a sprijini aceste măsuri:
– Fondul Social European+ FSE+ – 99 miliarde euro;
– InvestEU (categoria investiții sociale și competențe) – 2,8 miliarde euro;
– NextGenerationEU – pilonul din MRR dedicat reformelor și investițiilor pentru copii și tineri.
Cu toate aceste resurse, scopul este clar: investiții inteligente și direcționate!
Avem o oportunitate unică. Nu mai putem risipi bani și trebuie să-i investim în măsuri și proiecte cu impact social.
Banii și voința nu sunt suficienți, desigur. Implementarea este esențială: în acest moment lucrez la un raport privind modul în care sunt cheltuiți banii din Mecanismul de Redresare și Reziliență (MRR) dedicați copiilor și tinerilor, monitorizarea cheltuirii fondurilor UE și respectarea țintelor detaliate în PNRR-urile statelor membre. Desigur, vorbim și despre PNRR-ul României.
Grija noastră pentru creșterea și dezvoltarea copiilor este cheia către o societate sănătoasă.
Ce trebuie să înțelegem toți, dar mai ales guvernele și politicienii: copiii nu sunt o cheltuială, ci o investiție!
Iar investiția în educația copiilor nu este o politică de stânga sau de dreapta. Este șansa noastră de a investi în viitor. Și trebuie să acționăm acum dacă vrem să oferim o șansă reală generațiilor următoare. Investițiile acestea trebuie făcute ASTĂZI.
Ei nu sunt doar viitorul, ei sunt acum, ei sunt prezentul. Și se pot implica în procesele decizionale care îi privesc la nivel local și național.
https://dragospislaru.eu/consiliul-ue-a-adoptat-garantia-pentru-copii-tinte-educatie-sanatate-hrana-si-locuire-decenta-pentru-toti-copiii/
https://dragospislaru.eu/nextgenerationeu-2/
https://dragospislaru.eu/rezolutia-pentru-tineri-adoptata-comisia-de-munca-si-afaceri-sociale-empl-parlamentul-european/
https://dragospislaru.eu/educatie-si-formare-continua-pentru-tinerii-romaniei-acces-la-resurse-modernizarea-sistemului-destelenirea-birocratiei/