Stadiul PNRR: România intră în linie dreaptă, în pluton cu alte 11 state ce vor avea planurile aprobate în septembrie

Mecanismul de Redresare și Reziliență intră în linie dreaptă!

Parlamentele naționale au intrat în vacanță, dar la nivel european, munca este în toi pe Mecanismul de Redresare și Reziliență (MRR). Miercuri, 7 iulie, am avut, în cadrul grupului de lucru al Parlamentului European din care fac parte, a 11-a întâlnire privind MRR, iar Comisia Europeană ne-a prezentat stadiul PNRR-urilor celor 27 de state membre.

Cum stăm?

12 planuri au fost trimise conform termenului prevăzut inițial de regulament, 30 aprilie – Portugalia, Spania, Franța, Germania, Slovacia, Letonia, Danemarca, Grecia, Luxemburg, Austria, Italia, Belgia.

12 planuri au fost trimise după 30 aprilie – Ungaria, Cipru, Lituania, Irlanda, Cehia – sau au cerut prelungirea perioadei de evaluare – Polonia, Slovenia, Croația, Finlanda, Suedia, România, Estonia.

Trei planuri încă nu au fost trimise.

În acest moment, Comisia a evaluat și a dat aviz favorabil pentru 14 PNRR-uri: Portugalia, Spania, Grecia, Danemarca, Luxemburg, Slovacia, Austria, Germania, Letonia, Italia, Franța, Belgia, Suedia, Lituania.

Apoi Consiliul UE va adopta aceste planuri, cel mai probabil săptămâna viitoare, ceea ce înseamnă că aceste state membre vor putea primi deja prima tranșă de bani!

Pentru țările aflate în curs de evaluare, principalele detalii care trebuie încă lămurite sunt legate de costurile reformelor și investițiilor, de nivelul de ambiție pentru măsurile de tranziție verde și, nu în ultimul rând, modul în care acestea răspund la recomandările specifice de țară formulate de Comisia Europeană în 2019 și 2020 în cadrul Semestrului European.

În unele state se verifică mecanismele de control și de asigurare a bunei cheltuieli a banilor și de prevenire a fraudei. România nu se află printre ele.

În cazul României se lucrează bine, în colaborare strânsă cu Comisia Europeană. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) este în dialog direct pentru a finaliza ultimele detalii și, conform calendarului, aprobarea planului ar trebui să aibă loc imediat după vacanța de vară, în septembrie.

PNRR Situatie CE 8 iulie