SONDAJ: Cum văd românii viitorul Europei?

Aderarea la UE are impact pozitiv pentru România, avem șanse să ne întărim poziția în Uniune, iar influența noastră în Parlamentul European a sporit grație europarlamentarilor USR PLUS, care au o imagine puternic pozitivă în rândul românilor, Dacian Cioloș și Dragoș Pîslaru fiind cei mai apreciați membri ai echipei noastre de la Bruxelles.

Sunt câteva dintre rezultatele studiului „Percepție, atitudine și proiecții ale românilor privind viitorul Europei”, recent realizat de institutul de cercetare CULT Market Research pentru a reevalua atitudinea românilor față de Uniunea Europeană, importanța, relevanța și poziționarea lor față de agenda politică de la Bruxelles, dar și părerea lor despre europarlamentarii români de la USR PLUS.

Vestea bună e că eforturile europarlamentarilor USR PLUS nu au rămas neobservate, românii fiind cel mai mulțumiți de activitatea europarlamentarilor Dacian Cioloș și Dragoș Pîslaru.

Vă invităm să citiți studiul pe larg aici:
Cult Research – Renew Europe – Future of Europe Study.

Context

Sănătatea, educația, justiția, locul de muncă și protecția socială sunt subiectele de care românii sunt cel mai preocupați în prezent. Sunt și temele prioritare ale grupării politice Renew Europe din Parlamentul European, grup din care europarlamentarii USR PLUS fac parte, și ale Conferinței privind Viitorul Europei, eveniment în desfășurare de-a lungul anilor 2021-2022.

În condițiile în care pandemia agravează problemele sistemice ale statului, piața muncii este afectată deopotrivă în țară și în restul UE, sistemul educațional alternează între prezență fizică și online, criza sanitară e amplificată de incendii repetate în spitalele românești – 12 în mai puțin de un an –, românii resimt o oboseală generală, amplificată de criza guvernamentală, motiv pentru care își îndreaptă speranța către mecanismele de luare a deciziilor, cunoștințele și poziționările Uniunii Europene.

Pentru că Renew Europe s-a angajat să aducă dialogul în toate colțurile UE și să se consulte cu publicul cât mai larg posibil, am apelat la o companie de cercetare independentă să realizeze un studiu sociologic, bazat pe un sondaj cantitativ, asupra viitorului Europei văzut de noi, românii.

Speranță către UE prin PE. Românii, despre activitatea în Parlamentul European

Astfel, europarlamentarii USR PLUS au o imagine puternic pozitivă în rândul românilor, începând cu Dacian Cioloș și Dragoș Pîslaru. Mai mult, jumătate dintre românii chestionați consideră că influența României în Parlamentul European a sporit grație europarlamentarilor USR PLUS, membri ai grupului politic Renew Europe din Parlamentul European.

Dacian Cioloș și Dragoș Pîslaru sunt europarlamentarii USR PLUS cei mai apreciați, urmați în clasament de Nicu Ștefănuță, Dragoș Tudorache, Alin Mituța, Vlad Botoș, Vlad Gheorghe și Ramona Strugariu.

Peste două treimi dintre români consideră că activitatea Parlamentului European le afectează viața mult și moderat.

Prioritățile UE: protecția socială și dezvoltarea economiei

Peste jumătate dintre români consideră că principalele domenii în care UE ar trebui să își concentreze eforturile sunt legate de protecția socială și crearea de locuri de muncă, apoi economia / antreprenoriatul.

În acest sens, Dragoș Pîslaru este văzut drept cel mai activ europarlamentar în domeniul protecției sociale – și aici vorbim despre munca depusă pentru drepturile lucrătorilor transfrontalieri, pentru salarizarea echitabilă pe tot cuprinsul UE, pentru protecția persoanelor cu dizabilități, ca și munca depusă pentru protecția tinerei generații în cadrul Garanției pentru Copii.

Un procent semnificativ din populația României lucrează sau trăiesc și lucrează în străinătate, libertatea de circulație a lucrătorilor fiind de importanță majoră pentru români. În contextul pandemiei, migranții pun presiune suplimentară pe o piață a muncii europeană (deja) incertă, motiv pentru care românii percep migranții ca fiind cea mai mare amenințare pentru viitorul UE.

În același timp, românii se așteaptă ca politicile de sănătate și luarea deciziilor în educație să fie făcute la nivelul UE. Aceste zone sunt percepute ca unele dintre cele mai pline de provocări pentru partidele de guvernare la noi, iar politicienii ar trebui să aibă câteva linii directoare pentru implementarea unor politici eficiente: fonduri europene și alte avantaje financiare, imaginea și reputația României în afara granițelor, apărarea drepturilor și intereselor românilor în alte state membre, dar și conservarea tradițiilor și identității, într-o mică măsură.

Românii despre viitorul Europei: UE și SUE

Sunt două direcții distincte la care aderă românii în timp ce discută despre viitorul UE. Un grup susține ideea unor „State Unite Europene”, deci integrare sporită, iar celălalt crede în mai multe state membre independente ale UE.

Perspectiva este însă în general orientată pozitiv către UE, iar majoritatea românilor prevăd o UE ușor extinsă până în 2030, România fiind privită drept un membru de bază echilibrat al uniunii.

Odată cu aderarea noilor state membre, România ar urma să își consolideze poziția și să își confirme statutul în UE, consideră repondenții studiului.

Studiul „Percepție, atitudine și proiecții ale românilor privind viitorul Europei” a fost realizat online, în perioada 23-26 septembrie 2021, de institutul de cercetare CULT Market Research, pe un eșantion reprezentativ de 808 repondenți cu vârste cuprinse între 18-65 de ani. Marjă de eroare: +/-3,5%.

Cult Research - Renew Europe - Future of Europe study_rev3.2-page-017