Am discutat cu RoExpat Belgia, publicație a românilor din diaspora, despre modul în care înțelegem în Parlamentul European să colaborăm în calitate de reprezentanți ai cetățenilor, dincolo de ideologie și alte divergențe care apar între partide aflate în opoziție. Dialogul a pornit de la clasamentul Eulytix publicat recent, care m-a indicat pe locul 2 într-un top general al europarlamentarilor.
Eulytix este a doua organizație care urmărește activitatea Parlamentului European, alături de VoteWatch, în rapoartele cărora sunt anul acesta între primii 50 de europarlamentari, după ce anul trecut m-am clasat pe primul loc în topul eurodeputaților dedicați politicilor economice.
Contează foarte mult și de unde vine această poziție, care sunt criteriile de departajare. Ei bine, primul este cel de activitate, respectiv volum de amendamente pe care le inițiezi sau le semnezi. Dacă ne raportăm doar la acest criteriu, el nu este reprezentativ. În Parlamentul European, rezultatele nu ar trebui să fie măsurate după volumul amendamentelor, ci, mai degrabă, din acele amendamente care au trecut efectiv la vot, câte s-au transformat concret în legislație. După acest criteriu, nu mă plasez chiar în top. Nu sunt nici chiulangiu, dar nu sunt chiar în vârful piramidei.
Practica aceasta legată de activitate este că, în general, parlamentarii, dacă au posibilitatea, dacă vor neapărat să pară că muncesc mult, semnează tot ce se poate semna 🙂
Celelalte două criterii sunt însă interesante. Eulytics este o instituție de data analytics care preia toate datele legate de voturi și de eficiența activității. Prin urmare, nu este numai o chestiune de măsurare a activității brute, ci mai ales a capacității de a împinge un proiect legislativ mai departe, după alte două criterii:
1. Partea de conectivitate, adică în ce măsură amendamentele tale, ceea ce pui pe masă, beneficiază de susținerea grupului tău politic. Și aici, de exemplu, sunt top performer. Da, asta vine și din faptul că sunt coordonator pe zona de Muncă și Afaceri sociale EMPL, deci aliniez poziția grupului, dar în marea majoritate a amendamentelor care, atenție, au și trecut la vot, am avut tot grupul politic Renew Europe alături.
Deci asta înseamnă că ai activitate, dar ești și respectat și urmat în ceea ce faci. Evident că, având grupul de partea ta, șansele de a trece amendamentele sunt mai mari.
2. Partea de eterogenitate, al treilea criteriu, și mai interesant, respectiv capacitatea de a ralia celelalte grupuri la poziția pe care tu o ai.
Deci tu ai niște amendamente; reușești să îi atragi pe populari, pe S&D și pe verzi, de exemplu, să faci majorități cu amendamentele tale?
Și aici e o chestiune unde iarăși sunt performer. Sunt considerat unul dintre puținii parlamentari cu care cei din celelalte grupuri politice din PE pot să discute pentru a avea poziții comune.
Asta e foarte important, pentru că lucrăm aici, în Parlamentul European, cu ceea ce se numește compromis, adică poziții în care creezi majorități ca să treacă legislația și să putem apăra interesul cetățenilor.
Prin urmare, aceste două criterii – că ai grupul tău care te susține și că poți crea punți cu celelalte grupuri – sunt centrale în activitatea noastră. Altfel, e posibil să răcnești în plen și să fii tot timpul Gică Contra, dar nu vei obține lucrurile pe care le vrei în legislație. Dacă tot timpul lumea te știe de Gică Contra, n-o să vină lângă tine să negocieze poziții comune.
De fiecare dată când există argumente valide, prezentate într-un mod profesionist, ceilalți sunt receptivi, chiar dacă venim din grupuri politice diferite.
Asta m-aș bucura să văd și în România.
Aici, în Parlamentul European, reușesc să vorbesc cu colegi de-ai mei din toate celelalte state membre, indiferent de grupuri – cu excepția extremiștilor. Am dialog, putem discuta, înțelegem care sunt problemele unora și ale celorlalți. Așa ajungem la înțelegeri care împing procesul legislativ mai departe.
Fac parte în același timp și din multe intergrupuri, acelea în care membri din fiecare grup politic discută pe un subiect. De exemplu, Intergrupul pentru drepturile copiilor. Când am devenit activ pentru Garanția pentru Copii la nivel european, fiind și parte a intergrupului, când au început negocierile deja îmi cunoșteam colegii care urmăreau agenda dedicată copiilor la nivelul celorlalte grupuri de lucru. La fel, avem Intergrupul pentru persoane cu dizabilități, de economie socială… prin urmare sunt mai multe tipuri de organizații unde reușești să interacționezi și în afara bulei tale.
Sunt multe lecții de învățat din modul în care reușim să colaborăm – chiar dacă, repet, putem fi pe poziții antagonice, ideologic.
La noi acasă, e care pe care. Rar există posibilitatea de a discuta. Când are cineva majoritatea, minorității i se dă în cap constant, când se inversează rolurile evident că se ia revanșa. Și lucrurile astea sunt extrem de dăunătoare pentru construcția – în cazul României – a unui viitor și a unei predictibilități care să permită României să iasă în evidență chiar la nivel european.
Nu mai departe de ieri, comisiile pentru buget-finanțe din Parlamentul României au respins amendamentul USR de extindere a programului „Masă caldă în școli” pentru 900.000 de elevi.
Politic, acasă ne facem singuri rău.
Citește și:
https://dragospislaru.eu/comisia-europeana-lanseaza-instrumentul-de-monitorizare-pnrr-state-membre-dragi-guvernanti-nu-politizati-aceasta-foaie-de-parcurs-atat-de-necesara-nu-irositi-o-sansa-istorica-pentru-cetatenii-vostri/
https://dragospislaru.eu/copiii-nu-sunt-o-cheltuiala-ci-o-investitie-discurs-la-evenimentul-unicef-parlamentari-pentru-copii/
https://dragospislaru.eu/educatie-si-formare-continua-pentru-tinerii-romaniei-acces-la-resurse-modernizarea-sistemului-destelenirea-birocratiei/
https://dragospislaru.eu/taxa-solidaritate-vrem-solidaritate-adevarata-haideti-sa-confiscam-toate-averile-care-nu-pot-fi-justificate/