Poate România să fie mai ambițioasă în politica industrială și de inovare? Concluzii după vizita la Paris

Poate România să fie mai ambițioasă în politica industrială și de inovare?

Vă povestesc astăzi despre întrevederile avute săptămâna aceasta la Paris cu președintele Emmanuel Macron, dar și cu miniștrii francezi al Economiei și al Industriei, Bruno Le Maire și Agnès Pannier-Runacher. Sunt foarte relevante în viziunea pe care ne-o dorim realitate, odată ce intră în buget cele peste 30 de miliarde alocate României prin PNRR – Planul Național de Redresare și Reziliență.

Pe scurt, avem multe de învățat, mai avem de lucru la viziune, la gradul de ambiție și, bineînțeles, la implementare.

Am fost impresionat de nivelul de cooperare între guvern și europarlamentari, existând o înțelegere clară că tot ce se întâmplă pe agenda europeană trebuie integrat în strategiile naționale!

Franța a primit recent prima tranșă de bani din Mecanismul de Redresare și Reziliență, la scurt timp după aprobarea PNRR-ului lor. 5,1 miliarde de euro sunt prima etapă dintr-o abordare de mare anvergură, ce presupune o reindustrializare masivă, mult mai sustenabilă și pregătită să facă față șocurilor.

În calitate de co-raportor al Mecanismului de Redresare și Reziliență și ca parte a grupului care monitorizează implementarea MRR, am analizat cu mare grijă și curiozitate toate cele 25 de planuri naționale trimise până acum de statele membre.

Vă pot spune că planul francez este unul elaborat cu viziune, care reflectă câteva priorități strategice clare despre cum să revitalizăm economia. Guvernul francez consideră că la baza unei economii stabile stă o industrie puternică, sustenabilă și cu lanțuri valorice bine aprovizionate, iar din acest motiv reducerea emisiilor de carbon în industrie, precum și investițiile masive în modernizarea acesteia, sunt o prioritate cheie în PNRR-ul lor.

Iar al doilea mare pilon al economiei franceze este reprezentat de mediul privat, pentru care Franța a realizat un program masiv de investiții și sprijin al sectorului, în valoare de 20 de miliarde de euro. Din bugetul național, adică bani care se adaugă celor veniți prin Mecanismul de Redresare și Reziliență.

Despre viziune – Întâlnirea cu președintele Franței, Emmanuel Macron

Întâlnirea de luni, 6 septembrie, cu președintele Franței, Emmanuel Macron, a fost o surpriză plăcută. Reputația sa de om vizionar a rămas consistentă după această întâlnire. A abordat  trei subiecte importante:

– Reducerea emisiilor de carbon și modul în care economia și societatea se pregătesc pentru a răspunde provocărilor schimbărilor climatice și pentru a atinge țintele climatice prevăzute de Pactul Ecologic European;

– Transformarea digitală și impactul economic al acesteia, întrucât cine va stăpâni datele, canalele de date și inovarea proceselor va avea cu siguranță de câștigat pe termen lung;

– Autonomia strategică. Despre acest concept s-a tot vorbit încă de dinaintea pandemiei, dar interesant este că nu mai discutăm doar dintr-o perspectivă geopolitică (autonomia strategică a Uniunii Europene pentru a consolida rolul nostru pe plan global), ci abordăm și o autonomie tehnologică. Discutăm de importanța inovării și a deblocării resurselor antreprenoriale și publice pentru domeniile cheie care să permită Europei să-și controleze cele mai importante lanțuri valorice.

Toate aceste trei mari priorități se vor regăsi pe agenda președinției franceze a Consiliului UE (începând din 1 ianuarie 2022). O președinție franceză care, după cristalizarea situației din Germania post-alegeri, va putea da un suflu nou și reînnoi Europa grație agendei sale orientate spre un viitor verde, digital și marcat de independența geopolitică și tehnologică față de SUA.

Despre colaborare în implementare – Întâlnirea cu ministrul Economiei, Finanțelor și Redresării, Bruno Le Maire

Am avut plăcerea să îl întâlnesc marți, 7 septembrie, pe ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, cu care am discutat despre viziunea sa asupra PNRR, care a pornit de la provocările la nivel european. Pentru el, modul în care UE a reușit să mobilizeze resurse proprii și să creeze acest mecanism istoric la care am avut onoarea să contribui nu trebuie să reprezinte un eveniment singular, astfel că ministrul a sugerat că ambiția de a crea resurse proprii stabile, pe termen lung, trebuie să rămână în picioare, iar pentru acest lucru, obiectivele climatice și progresul tehnologic sunt transformări pe care trebuie să le integrăm în economie, în industrie și în locurile de muncă pe care le creăm.

A îmbinat astfel reformele cu investițiile într-un plan strategic, implementat atât de mediul public, cât și cel privat, cu un singur scop: inovare.

Strategie europeană transpusă național – Întâlnirea cu Agnès Pannier-Runacher, ministrul delegat pentru Industrie

Marți, 7 septembrie, am avut plăcerea de a discuta cu Agnès Pannier-Runacher, ministrul  delegat pentru Industrie, o persoană dinamică, tânără și profesionistă. O mare parte a măsurilor franceze aflate în PNRR-ul lor țin de Investiții pentru viitor, care are ca scop accelerarea inovației în tehnologiile cheie: industrii digitale, culturale și creative, cercetare medicală, industriile sănătății, educația digitală, tehnologiile ecologice etc. Adică în cele 14 ecosisteme care formează noua Strategie Industrială a Uniunii Europene.

În practică, Ministrul a preluat strategia industrială și a identificat sectoarele prioritare pentru economia Franței, care vor stimula competiția. I-am propus doamnei ministru o abordare suplimentară, prin care să folosim tehnologii disruptive care să conecteze ecosisteme și să ne ajute să ne păstrăm mereu în evoluțiile ultra-rapide. 

De exemplu, cum să folosim tehnologiile blockchain pentru a oferi consumatorilor mai multe informații despre conținutul hranei pe care o cumpără? Cum să promovăm o economie circulară în industria textilă?

Voi reveni pe larg curând și cu un articol pe subiectul noii politici industriale. Stay tuned!

Foto: ©Philippe Servent (Présidence de la République); echipa

Dragoș Pîslaru, întrevederi la Paris