Același acces la finanțare europeană

Statele care nu fac parte din zona euro trebuie să fie sprijinite financiar în aceleași condiții ca cele din zona euro pe durata crizei noului coronavirus.

Am transmis o scrisoare Comisiei Europene prin care toată delegația României în Parlamentul European și membri ai altor delegații solicităm urgent modificări prin care țările din afara zonei euro să primească sprijin consistent pentru finanțare.

În zilele următoare Comisia Europeană intenționează să facă modificări legislative cu privire la cerințele de capital în sectorul bancar (CRR).

Importanța colaborării între delegații din aceeași țară în Parlamentul European și cu organismele reprezentative ale țării noastre la Uniunea Europeană este esențială pentru interesul țării și acest lucru trebuie să primeze în aceste zile dificile pentru economiile țărilor europene.

Am răspuns apelului Reprezentanței României la UE de a solicita Comisiei Europene ca statele care nu fac parte din zona euro să fie sprijinite financiar în aceleași condiții ca cele din zona euro pe durata acestei crize și în ceea ce privește măsurile economice imperios necesare la nivelul statelor membre în perioadă post-criză.

Pentru a le sprijini eforturile, am transmis deja o scrisoare Comisiei Europene prin care toată delegația României în Parlamentul European și membri ai delegațiilor din alte țări din afara zonei euro solicităm urgent modificări aduse unor amendamente la Regulamentul nr. 575/2013 pentru a asigura accesul egal pentru toate statele membre ale Uniunii la finanțare și emitere de datorii (puteți consulta scrisoarea aici: ).

Pentru România și celelalte state membre din afara zonei euro, este mai dificil să își finanțeze datoriile publice în moneda națională, având în vedere că aceasta depinde de piețele locale, care nu sunt suficient de mari și lichide în situația economică actuală. O finanțare importantă poate fi atrasă, ca răspuns la criza actuală, prin emiterea de obligațiuni în euro, deoarece ofertele de finanțare în moneda unică sunt mai atractive, fiind oferite la un preț mai mic și în condiții mai bune pentru investitori. Solicitarea expresă transmisă Comisiei Europene vizează modificări temporare de reglementare care să permită accesul investitorilor la astfel de obligațiuni emise de state membre non-euro, facilitând obținerea finanțării atât de necesare pentru țări precum România în această perioadă dificilă pentru cetățeni și economie.

Sprijinul primit în acest demers de la toți colegii din celelalte delegații românești și de la colegi din statele membre non-euro ne arată că solidaritatea în această perioadă nu este numai un imperativ moral, ci și ca modalitatea rațională de consolidare a pieței interne și de consolidare a UE.

În mod deosebit le mulțumesc celorlalți 32 europarlamentari români care au înțeles că interesul țării noastre este mai important decât orice interes politic de la nivel național.

Este a doua inițiativă care coalizează toți eurodeputații români, după votul asupra Rezoluției Parlamentului European privind împlinirea a 30 de ani de la Revoluţia anticomunistă din decembrie 1989 din România. Sper ca de această dată să fi spart gheața definitiv și să putem conta pe promovarea mult mai eficientă a interesului național în viitor.

E un pas important ca în aceste vremuri tulburi să lucrăm împreună pentru cetățenii români care ne-au dat votul de încredere.