Domnul Ciolacu ne anunță că vrea să renegocieze Planul Național de Redresare și Reziliență și că există această posibilitate la Comisia Europeană. Am un deja-vu în ceea ce privește modul în care PSD reușește să dinamiteze oportunitățile la nivel european. Așa ceva nu rămâne fără consecințe, așa că iată ce ar însemna modificarea PNRR-ului:
1. oferă informații pe care domnul Ciolacu uită să le menționeze: modificarea parțială sau totală a unui plan trebuie să vină cu motive obiective pentru care este necesară. Adică nu pentru că așa are chef domnul Ciolacu, ci pentru că poate explica, cu date, indicatori, tehnic, de ce nu se pot realiza anumite ținte și jaloane. Și nu, explicația nu poate fi că s-a schimbat guvernul și avem alte priorități politice, ci pentru că există factori obiectivi care împiedică realizarea acestora. Comisia nu va accepta niciodată modificarea unui PNRR pe motivele politice invocate de domnul Ciolacu.
https://dragospislaru.eu/banii-din-mecanismul-de-redresare-si-rezilienta-mrr-pnrr-nu-sunt-la-discretia-guvernelor/
2. O nouă premieră la nivel european pentru România: prima țară din Uniunea Europeană care, la nici o lună după ce i-a fost aprobat planul, vrea să îl modifice. Ne pierdem credibilitatea, reputația, nu oferim un mediu stabil pentru investiții!
3. O nouă ocazie pentru ca Guvernul României să intre în penibil: PNL se va face de râs la nivel european dacă vine cu PSD să spună că nu îi place planul, după ce cu doar câteva luni în urmă a venit cu USR să spună că susține acest plan.
4. Simpla anunțare a ideii că dorim modificarea planului va bloca complet prefinanțarea, adică prima tranșă de bani pe care urma să o primim curând. Comisia Europeană nu ne va aloca bani când află că nu știm ce vrem să facem cu ei. Practic, producem o catastrofă în bugetul național.
5. PNRR era o foaie de parcurs care ne asigura oportunități economice și o predictibilitate financiară utilă pentru investiții. Asumarea clară a unui calendar de reforme ne asigura stabilitate, iar în contextul în care revenim în incoerență și abandonăm angajamente, ratingul de țară va fi evaluat în mod negativ, iar mediul de afaceri nu ne va mai privi ca potențial de creștere din cauza instabilității generate de deciziile politice!
6. De asemenea, orice modificare a PNRR nu se realizează doar bătând din palme, ci trebuie să treacă prin procesul de analiză a Comisiei, de aprobare a Comisiei, apoi de validare a Consiliului UE. Suntem deja la final de 2021, acești bani ne sunt disponibili doar până în iunie 2026. Pierdem timp și pierdem șansa de a reforma România!
După cum ați văzut, elaborarea, negocierea și adoptarea PNRR-ului nu a fost un proces ușor. Ar fi o sinucidere politică pentru viitorul României să reîncepem un proces care ne duce din ce în ce mai departe de șansa reală de progres!