Investițiile în oameni trebuie să devină normă. Agenda socială, prioritate pentru statele membre

Mai e puțin și România va obține primii bani din Planul Național de Redresare și Reziliență – PNRR.

Forța Europei nu stă în milioanele de euro din bugetul său. Forța noastră stă în milioanele de oameni care i-au marcat pozitiv, constructiv, fiecare moment al istoriei. Așa cum a spus ieri pe bună dreptate președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ei sunt spiritul acestui continent.

Și există o parte a sufletului nostru care trebuie îngrijită, mângâiată, susținută și încurajată, mai ales după pandemie. Generația următoare: copiii și tinerii noștri.

Investițiile strategice în copii și tineri ar trebui să devină normă. Asta am promovat în grupul Renew Europe pentru Mecanismul de Redresare și Reziliență.

În calitate de co-raportor pe MRR și membru al grupului de monitorizare a implementării #PNRR, vă pot spune că statele membre nu și-au ridicat cu adevărat așteptările cu privire la această chestiune.

Implementarea PNRR, Pilonul drepturilor sociale

În jurul copiilor, în societate ca întreg, ce sperăm este că, în continuare, Comisia Europeană va păstra standardele sus în faza de implementare. Este esențial să ne asigurăm că putem avea societăți în coeziune, cu stabilitate a pieței muncii și prosperitate economică, într-un viitor apropiat. Nu doar pentru generația următoare, ci pentru noi toți.

Dar pentru asta trebuie să se concentrăm în același timp pe preocupările, grijile tuturor cetățenilor în aceste vremuri incerte. Trebuie să ne ascultăm antreprenorii, lucrătorii angajați, lucrătorii independenți, persoanele vulnerabile din întreaga Europă care caută locuri de muncă pentru a ieși din sărăcie. Și copiii.

Oamenii se simt tot mai amenințați de criza actuală, care alimentează inegalitățile, sărăcia, îndatorarea și șomajul. Iar politicienii populiști și extremiști ating aceste temeri în mod iresponsabil, într-o lume a știrilor false și a minciunilor.

În Parlamentul European, unde am susținut ieri discursul pe care tocmai îl citiți, am subliniat o dată în plus toate aceste motive pentru care Agenda socială trebuie să rămână o prioritate în anii următori.

Realizarea obiectivelor planului de acțiune pentru Pilonul european al drepturilor sociale, inclus în Mecanismul de Redresare și Reziliență, este adevărata modalitate de a devia euroscepticismul, de a apăra valorile noastre democratice comune și de a le oferi cetățenilor noștri ceea ce au nevoie.

Planul de acțiune ar trebui să se afle în centrul viziunii UE pentru viitor, în centrul efortului nostru comun de recuperare și reziliență. Și sperăm că va rămâne nucleul inițiativelor viitoare ale Comisiei Europene.

Dragoș Pîslaru, discurs Strasbourg 15 septembrie 2021