Parcursul meu profesional

Sunt de profesie economist. Dețin un doctorat în economie la Institutul Național de Cercetări Economice (INCE) al Academiei Române, un masterat în Relații Internaționale obținut la London School of Economics din Marea Britanie și o licență în Economie Mondială la Academia de Studii Economice – Relații Economice Internaționale.

Am înființat și condus pe rând think-tank-ul Grupul de Economie Aplicată (2004-2007), iar mai apoi, GEA Strategy & Consulting (2007-2015), ca director executiv și respectiv manager general. Am construit ca antreprenor una dintre cele mai bune echipe autohtone în domeniul consultanței strategice pentru dezvoltare, realizând proiecte pentru organizații internaționale, administrația publică centrală și locală și pentru sectorul privat.

Am fost consilier de stat pe probleme economice al prim-ministrului și mai apoi ministru al Muncii în 2016 în guvernul condus de Dacian Cioloș, unde m-am concentrat pe revizuirea legii salarizării unitare, reforma măsurilor active de ocupare, crearea registrului unic privat și public al salariaților prin reforma REVISAL, reforma inspecției sociale, debirocratizarea în relația cu cetățenii și implementarea Planului Național Anti-Sărăcie, lansând proiectul pilot al serviciilor comunitare integrate. Mai multe detalii despre activitatea mea ca ministru găsești aici, iar bilanțul de guvernare îl poți citi aici.

În mai 2019 am fost ales europarlamentar pe lista USR, devenind membru în comisia pentru afaceri economice și monetare (ECON) și subcomisia de fiscalitate (FISC) unde am fost co-raportor al Parlamentului European pentru Mecanismul de Redresare și Reziliență (MRR), cel mai ambițios program de redresare al Uniunii Europene.

În prezent sunt raportor din partea grupului Renew Europe pe Planul de acțiuni al Comisiei Europene pentru un sistem de taxare simplu și echitabil la nivel european și pentru Regulamentul pentru prevenirea spălării banilor și finanțării organizațiilor teroriste (AML). Sunt membru în grupul de lucru al Parlamentului European pentru Zona Euro.

Am fost ales, în ianuarie 2022, în funcția de președinte al Comisiei pentru Ocuparea Forței de Muncă și Afaceri Sociale (EMPL) din Parlamentul European, pentru a doua jumătate a legislaturii. Comisia EMPL este responsabilă pentru ocuparea forței de muncă și pentru toate aspectele politicii sociale, inclusiv condițiile de muncă, securitatea socială, incluziunea socială și protecția socială. In calitate de președinte, prezidez reuniunile comisiei și ale coordonatorilor, reprezint comisia atât în cadrul Parlamentului European, cât și în afara acestuia și prezidez negocierile legislative conduse de comisie.

Am fost desemnat în 2020 drept cel mai influent europarlamentar pe probleme economice de o organizație independentă, VoteWatch.eu.

Click pentru a vizualiza Curriculum Vitae 2021 (PDF)