Categories
Discursuri

Tinerii schimbă lumea! European Youth Event – EYE 2021, discurs despre cele +40 de miliarde de euro din MRR pentru tinerii și copiii europeni

Tinerii vor schimba lumea.

Am avut onoarea să aduc la Strasbourg 11 tineri vizionari din România, activi în protejarea drepturilor omului, ajutorarea celor aflați în nevoie, tehnologie, educație, schimbări climatice și multe, multe altele.

Am petrecut weekendul trecut fiind înconjurat de ei și de alți 4000 de tineri din toată Europa. Am dezbătut împreună despre lumea în care trăim și despre cum își doresc ei să arate viitorul.

La European Youth Event #EYE2021 am avut oportunitatea să le vorbesc tuturor acestor tineri europeni despre redresare economică și reziliență, despre dinamica internațională și despre ce înseamnă să fii deputat în Parlamentul European.

Și cel mai important lucru pe care ni l-am reamintit în acest weekend la EYE 2021 este că nu putem construi viitorul fără să auzim vocea tinerilor de azi și fără să îi implicăm în luarea deciziilor.

Este de datoria noastră, a astora mai bătrâni, să le oferim șansa să își atingă adevăratul potențial!

Am susținut acest discurs în fața lor:

Este cu adevărat uimitor să vezi o cameră plină de tineri care, nu în viitor, ci chiar acum, dau formă felului în care arată Europa.

Pentru mine, în calitate de co-raportor pe Mecanismul de Redresare și Reziliență, facilitatea ce stă la baza tuturor Planurilor de Redresare și Reziliență ale statelor membre, vă pot spune că totul a fost despre a fi o echipă.

Am reușit, trei co-raportori, din trei grupuri politice diferite – Siegfried Mureșan, de la PPE, eu, de la Renew Europe, Eider Gardiazabal, de la S&D -, să lucrăm împreună.

Apoi, majoritatea avută în Parlamentul European, când s-a aprobat poziția PE, a fost uimitoare. Și pentru că am avut o poziție inițială puternică în Parlament, am reușit să negociem cu Consiliul UE și, în cele din urmă, am avut echipa Europa aprobând Mecanismul de Redresare și Reziliență.

Dar ceea ce este cu adevărat uimitor, unul dintre lucrurile pe care vi le transmit mereu, este că puterea Europei nu rezidă în aceste miliarde de euro. Puterea Europei rezidă în milioanele de oameni, cu speranțele și ambițiile lor.

Ei modelează felul în care arată Europa.

Da, banii sunt importanți, dar este de asemenea important să înțelegem ce înseamnă să ai o recuperare sau o relansare.

Este vorba despre a ne întoarce în punctul în care ne aflam înainte de pandemie? Nu! Este vorba de a fi siguri că lumea în care trăim, Uniunea Europeană pe care o promovăm, va fi mult mai rezilientă decât în trecut.

După negocierea în Consiliul UE, unde s-a stabilit despre câți bani vorbim și s-a convenit asupra tranziției verzi și transformării digitale, detaliile erau neclare. De exemplu, de ce se cheamă acest lucru #NextGenerationEU, dacă, la o simplă căutare în text, nu găseai nicio mențiune privind „copil”, „copii”, „tineri” sau „tineret”?

În acel moment, Parlamentul European a luat acest lucru foarte în serios, iar apoi – și acum urmează cea mai importantă parte a poveștii -, în august 2020, cu sprijinul DG COMM și BIPE, birourile de legătură cu PE pe care cu toții le avem în statele membre, am organizat consultări despre modul în care dorim să arate Mecanismul de Redresare și Reziliență.

Și în fiecare consultare, tineri ca voi și-au dat aportul, fiind prezenți prin organizațiile voastre de tineret.

Atunci am realizat cât de mult ați fost afectați voi, tinerii, de pandemie. Și nu a fost vorba doar despre accesul la educație. A fost vorba despre lipsa predictibilității, despre abilități, locuri de muncă. Este faptul că viața socială s-a schimbat complet și că suntem în acest moment în pericolul de a rămâne cu eticheta „generației lockdown”, care ne va afecta pe toți timp de decenii de aici înainte. Și, desigur, ceea ce a menționat Roberta, faptul că voi sunteți cei care ar trebui să plătiți factura acestor 672,5 miliarde de euro.

Ce s-a întâmplat este că Parlamentul, de la început, a promovat structura cu șase piloni a MRR, cu un pilon dedicat vouă, următoarea generație, copii și tineri. Iar ceea ce este excepțional este că acum, în Regulamentul MRR, veți regăsi acest pilon dedicat.

Acum, ce știm din cele 25 de Planuri Naționale de Redresare și Reziliență care au fost depuse este că deja sunt 40 de miliarde de euro dedicați tinerilor și copiilor.

În vremuri de restriște, Europa a reușit să demonstreze solidaritate și să vină cu planul acesta, iar Parlamentul European și-a îndeplinit, de fapt, cel mai important scop pe care îl are, și anume reprezentarea cetățenilor.

V-am reprezentat, vocea voastră a fost auzită la consultări, iar noi am reușit să introducem pilonul dedicat vouă în MRR.

Prin urmare, dacă doriți un exemplu despre cum puteți modela astăzi politica, acesta este. Trebuie să vă implicați, vocea voastră să fie ascultată de politicieni, iar noi ne vom face treaba în Parlamentul European.

Așadar, în pilonul pe care acum îl monitorizez ca parte din grupul de lucru al PE pentru monitorizarea implementării MRR, putem spune acum că există, pentru voi, măsuri legate de abilități, locuri de muncă, educație, măsuri sociale care pot ajuta la integrarea tinerilor vulnerabili. Aceste lucruri se adaugă la măsurile obișnuite – Fondul Social European+ (FSE+), Garanția pentru Copii și Tineri și multe altele.

Prin urmare, sunt nespus de bucuros că sunteți aici și că puteți depune mărturie că vocea voastră a fost auzită în PE pentru realizarea Mecanismului de Redresare și Reziliență.

Și chiar acum, nu este doar treaba noastră în grupul de lucru, în Parlamentul European, să facem monitorizarea; și voi ar trebui să faceți propria voastră monitorizare a Planurilor Naționale, să vedeți și să verificați faptul că acel pilon și celelalte politici care există acolo reprezintă într-adevăr generația voastră, ambițiile voastre și visele voastre pentru o Europă mai bună.