Categories
Discursuri

Sir David Attenborough, discurs la Conferința Națiunilor Unite privind schimbările climatice COP26, Glasgow

„Dacă lucrăm separat, suntem o forță suficient de puternică pentru a ne destabiliza planeta. Lucrând împreună, suntem suficient de puternici pentru a o salva!”

În cuvintele lui Sir David Attenborough, „avocat al oamenilor” la cea de-a 26-a Conferință a Națiunilor Unite privind schimbările climatice, care se întâmplă acum la Glasgow, noi, oamenii, suntem îndeajuns de puternici pentru a gestiona schimbările climatice dacă lucrăm împreună.

Sir David Attenborough ne spune că a asistat la un declin teribil al mediului în cei 95 de ani de viață. Chiar și așa, este încrezător că următoarea generație poate și ar trebui să vadă o recuperare remarcabilă în favoarea mediului. Iar asta se poate întâmpla, grație angajamentelor luate de liderii mondiali la COP26, doar dacă există colaborare.

Da, o spun la rândul meu de multă vreme: grija față de mediu și ameliorarea problemelor de mediu ar trebui să fie în topul priorităților tuturor statelor, într-un efort comun și coordonat, cu mult mai concret decât ce vedem acum că se întâmplă. Ne păcălește însă faptul că degradarea nu este bruscă și brutală. Ne induce în eroare degradarea lentă, ne face să credem că subiectul poate fi ignorat sau cel puțin amânat. Unii încă neagă declinul, de altfel.

În Parlamentul European am votat în 2020 pentru un obiectiv ambițios de 60% (față de propunerea inițială de 55%) în reducerea emisiilor de dioxid de carbon față de 1991 și pentru parcursul integrat și echilibrat care să ne aducă acolo. Cu măsuri susținute de studii de impact, de date și dovezi, planificate inteligent, în mod solidar și prin dialog cu mediul de afaceri și partenerii sociali, ținând cont de poziția oamenilor de știință. Împreună!

Transcrierea discursului susținut de Sir David Attenborough:

„Excelențele voastre, delegați, doamnelor și domnilor, în timp ce vă petreceți următoarele două săptămâni, dezbătând, negociind, convingând și făcând compromisuri, așa cum cu siguranță trebuie să faceți, este ușor de uitat că, în cele din urmă, urgența climatului se reduce la un singur număr: concentrația de carbon din atmosfera noastră. Măsura care determină în mare măsură temperatura globală și modificările acestui singur număr reprezintă cea mai clară cale de a forma propria noastră poveste, deoarece definește relația noastră cu lumea noastră.

În cea mai mare parte a istoriei străvechi a omenirii, acest număr a sărit puternic între 180 și 300, la fel ca și temperaturile globale. A fost o lume brutală și imprevizibilă. În unele momente, strămoșii noștri au existat doar în număr mic, dar cu puțin peste 10.000 de ani în urmă, acest număr s-a stabilizat brusc și, odată cu el, clima Pământului. Ne-am aflat într-o perioadă neobișnuit de benignă, cu anotimpuri previzibile și vreme fiabilă. Pentru prima dată, civilizația a fost posibilă și nu am pierdut timpul să profităm de acest lucru. Tot ceea ce am realizat în ultimii 10.000 de ani a fost permis de stabilitatea din această perioadă. Temperatura globală nu a oscilat în această perioadă cu mai mult de plus sau minus un grad Celsius, până acum. Arderea combustibililor fosili, distrugerea naturii, abordarea noastră în ceea ce privește industria, construcțiile și învățarea, eliberează carbon în atmosferă într-un ritm și la o scară fără precedent.

Suntem deja în pericol. Stabilitatea de care depindem cu toții se rupe. Această poveste este una a inegalității, precum și a instabilității. Astăzi, cei care au făcut cel mai puțin pentru a cauza această problemă sunt cei mai afectați. În cele din urmă, cu toții vom resimți impactul, dintre care unele sunt acum inevitabile.

(…)

Așa trebuie să se termine povestea noastră? O poveste despre cea mai inteligentă specie condamnată de acea caracteristică prea umană de a nu vedea imaginea de ansamblu în căutarea unor obiective pe termen scurt. Poate că faptul că persoanele cele mai afectate de schimbările climatice nu mai sunt o generație viitoare imaginară, ci tinerii care trăiesc astăzi, poate că acest lucru ne va da impulsul de care avem nevoie pentru a ne rescrie povestea, pentru a transforma această tragedie într-un triumf. La urma urmei, suntem cei mai mari rezolvatori de probleme care au existat vreodată pe Pământ. Acum înțelegem această problemă. Știm cum să oprim creșterea numărului și să o inversăm. Trebuie să facem ca emisiile de carbon să se oprească în acest deceniu. Trebuie să recapturăm miliarde de tone de carbon din aer. Trebuie să ne fixăm obiectivul de a menține un grad și jumătate la îndemână. O nouă revoluție industrială, alimentată de milioane de inovații durabile, este esențială și, într-adevăr, începe deja.

Vom avea cu toții parte de beneficii. Energie curată și la prețuri accesibile, aer sănătos și suficientă hrană pentru a ne susține pe toți. Natura este un aliat cheie. Ori de câte ori refacem natura sălbatică, aceasta va recaptura carbonul și ne va ajuta să readucem echilibrul pe planeta noastră. Și, în timp ce lucrăm pentru a construi o lume mai bună, trebuie să recunoaștem că nicio națiune nu și-a finalizat dezvoltarea, deoarece nicio națiune avansată nu este încă sustenabilă. Toate mai au încă un drum de parcurs pentru ca toate națiunile să aibă un nivel de trai bun și o amprentă modestă. Va trebui să învățăm împreună, cum să realizăm acest lucru, asigurându-ne că nimeni nu este lăsat în urmă. Trebuie să folosim această oportunitate pentru a crea o lume mai echitabilă, iar motivația noastră nu ar trebui să fie frica, ci speranța.

Putem rezolva problema climei într-o singură generație? Răspunsul meu ar fi: da, trebuie. Nu trebuie doar să vorbim despre ce putem face, ci să facem ceea ce putem face. Este o provocare pe care ar trebui să încercăm să o rezolvăm într-un mod rapid, dar cu o viziune pe termen lung.

Totul se reduce la acest lucru. Oamenii care trăiesc acum, generația care va veni, vor privi această conferință și vor lua în considerare un singur lucru. A încetat acel număr să mai crească și a început să scadă, ca urmare a angajamentelor luate aici? Există toate motivele să credem că răspunsul poate fi afirmativ. Dacă lucrând separat, suntem o forță suficient de puternică pentru a destabiliza planeta noastră, cu siguranță, lucrând împreună, suntem suficient de puternici pentru a o salva. În timpul vieții mele, am fost martor la un declin teribil. În a voastră, ați putea și ar trebui să fiți martorii unei minunate recuperări. Această speranță disperată, doamnelor și domnilor, delegați, excelențe, este motivul pentru care lumea se uită la voi și pentru care vă aflați aici. Vă mulțumesc!”