Categories
Necategorizat

Salariul Minim European

Azi noapte, după 8 ore de negocieri, am ajuns la un acord istoric pentru salariul minim european între Parlamentul European și Consiliul UE.

Atenție! Nu vorbim despre o sumă fixă pentru toate statele UE. Ci vorbim despre REGULI și INDICATORI pentru calcularea salariului minim.

Salariul minim nu va mai putea fi un instrument de cumpărat voturi.

Acesta este acordul depolitizării salariului minim. Scopul este ca salariul minim să fie o protecție și nu un instrument politic.

Oamenii au nevoie să înțeleagă că dacă lucrurile merg bine, se vede și în buzunarele lor. În 2016, am început să caut modalități la Ministerul Muncii pentru a descrește implicarea statului în calculul salariului minim. 6 ani mai târziu, am ajuns în postura de a prezida finalizarea negocierilor la nivel european prin care acesta urmează să fie stabilit pe baza unor criterii obiective, fără să constrângă flexibilitatea antreprenorilor și oferind predictibilitate în funcție de evoluția economică.

Prin acest acord, 80% din muncitori trebuie să fie consultați atunci când salariul minim este negociat.

Acum, în România, 20% sunt consultați cu adevărat. Consultarea între reprezentanții angajatorilor, ai angajaților, sindicate și patronate se numește DIALOG SOCIAL. Ei bine, tocmai acest lucru este cuprins în acordul negociat noaptea trecută. Statul trebuie să încurajeze dialogul social tocmai pentru ca oamenii direct implicați să aibă un cuvânt de spus în stabilirea salariului minim.