Categories
Discursuri

Responsabilitate pentru ieșirea din criză. Audierea din Comisiile reunite de Buget-Finanțe din Parlamentul României pentru portofoliul Ministerului de Finanțe Publice

Am mers astăzi în Parlamentul României în calitate de propunere de ministru pentru portofoliul Finanțelor, o candidatură în spiritul responsabilității publice. Un minister-ancoră în orice guvernare, MFP este ministerul care trebuie să asigure stabilitatea și predictibilitatea întregului proces de guvernare, având în vedere bugetul și prerogativele fiscale de care depinde bunăstarea oamenilor, într-un context cu teme urgente de rezolvat: criză sanitară, criză energetică, foaia de parcurs pentru dezvoltarea României prin Planul Național de Redresare și Reziliență și, în fine, tema realizării bugetului pentru anul 2022, deja în întârziere.

Separat de aceste urgențe și de acest context dificil, discutăm despre teme istorice privind finanțele publice. Discutăm despre debirocratizare, decăpușarea instituțiilor statului, transparentizarea cheltuielilor, prevenirea spălării banilor, reorganizarea ANAF, îmbunătățirea colectării, modul în care finanțele publice creează prosperitate și perspectivele de dezvoltare socio-economică.

Criza prin care trece România astăzi nu este a unui partid sau a altui partid, este o criză a noastră, a tuturor. Indiferent de ideologia politică sau de ceea ce ne desparte, ceea ce trebuie să ne unească este mandatul, jurământul pe care îl facem noi, aleșii, la preluarea funcției.

Este vorba de a putea pune, cu toții laolaltă, TOATĂ priceperea noastră pentru a putea rezolva problemele țării. 

Candidatura pe care am pus-o astăzi în fața voastră nu este o candidatură politică a unui partid. Este o candidatură menită să rezolve problemele pe care le avem cel puțin pe termen scurt, după care ne putem așeza din nou să reconfigurăm majorități. După ce scăpăm de aceste crize.

Mi se pare firesc ca, în această perspectivă de persoană nominalizată pentru portofoliul de Finanțe, să pun lucrurile acestea pe masă pentru că MFP trebuie să fie ancora în care politicul să fie mai puțin relevant. MFP trebuie să fie cea mai puțin politizată instituție, pentru că trebuie să asigure stabilitate pentru prosperitate.

Și putem cu toții să fim siguri de un lucru. Oamenii au din ce în ce mai puțină încredere în politică și oamenii suferă în aceste zile. Și față de ei avem obligația să colaborăm și să găsim soluții!

Întoarcerea mea în țară acum, pentru această nominalizare, se întâmplă pentru că ORICE putem face pentru a depăși acest context dificil merită făcut.

Soluții urgente, responsabile și transparente, pentru ca lumea să înțeleagă și să reducem distanța pe care o avem față de cetățeni.

Fiecare dintre noi – că venim de la stânga sau de la dreapta spectrului politic e irelevant – pentru oameni trebuie să ne luptăm. Pentru români și pentru România!

Discursul și răspunsurile la întrebările parlamentarilor din Comisiile reunite de Buget-Finanțe din Parlamentul României pot fi urmărite aici:

Mai multe răspunsuri, pe pagina de Facebook: