Raport financiar 2019

În campania electorală pentru alegerile europarlamentare m-am lovit de percepția românilor despre europarlamentarii care îi reprezintă la Bruxelles. Mandatul unui europarlamentar este văzut adesea ca o retragere de la viața politică din țară, o pensie bine remunerată, din banii lor. Nu este întâmplătoare această percepție. 13 ani în care am fost reprezentați de europarlamentarii pe care i-am ales (până în 2019 cu o prezență la vot sub 40%) nu am simțit prezența lor acasă în țară, nu am simțit că ar contribui la informarea cetățenilor cu privire la procesul legislativ din Parlamentul European și nu am simțit că suntem consultați cu privire la deciziile pe care aceștia le iau în numele nostru.

Parlamentul European pune însă la dispoziția eurodeputaților bani pentru a face aceste lucruri, prin așa numita indemnizație pentru cheltuieli generale (General Expenditure Allowance). Indemnizația forfetară este menită să acopere cheltuielile generate de activitățile parlamentare ale deputaților, cum ar fi chiria pentru birouri și costurile administrative, cheltuielile telefonice și abonamentele, activitățile de reprezentare, calculatoarele și telefoanele, organizarea de conferințe și expoziții. În anul 2019, indemnizația a fost de 4.513 EUR pe lună. În 2020 este de 4.563 EUR pe lună. (indemnizațiile)

În 2017, RISE Project a derulat o investigație cu privire la modul în care eurodeputații români cheltuiau această indemnizație. Din cei 32 de eurodeputați, doar 19 aveau birouri locale deschise în țară, 8 europarlamentari nu au răspuns întrebărilor adresate de jurnaliști, iar 5 declaraseră că la momentul respectiv nu aveau birouri deschise în țară.

Cum am cheltuit eu indemnizația pentru cheltuieli generale de la preluarea mandatului până la finalul anului 2019?

  • 45% Birouri locale
  • 13% Birou Bruxelles
  • 23% Activități de reprezentare și protocol
  • 19% Ne-au rămas pentru anul 2020

BIROURI LOCALE
La sfârșitul anului 2019 am inaugurat trei birouri locale în țară, așadar majoritatea banilor din indemnizație au fost cheltuiți în lunile septembrie-decembrie pentru amenajarea și dotarea spațiilor. Acestea au fost amenajate într-o manieră unitară, care urmărește crearea unui mediu primitor, deschis comunității și flexibil.

Valoarea totală a chiriilor celor trei birouri inaugurate la sfârșitul anului 2019 (Oradea, Satu Mare și Baia Mare) și a celor două (Timișoara și Craiova) pe care le voi inaugura în prima parte a acestui an este de 2.000 de euro/lună.

Biroul din Bruxelles

Cheltuielile lunare aferente cabinetului de la Bruxelles au constat în: abonament telefonie mobilă pentru toată echipa, birotică, dotări și consumabile.

Activități de reprezentare / protocol

Aici am încadrat cheltuielile cu: broșuri de informare cu privire la activitatea mea în Parlament și cheltuielile aferente organizării evenimentelor de inaugurare ale birourilor locale și ale altor evenimente organizate în țară și la Bruxelles.

Suma rămasă

Am încheiat anul 2019 cu 6.047 de euro în contul GEA (General Expenditure Allowance), sumă pe care o folosesc pentru investițiile necesare în vederea amenajării și inaugurării birourilor locale de la Timișoara și Craiova.

La preluarea mandatului mi-am luat angajamentul că voi fi prezent în țară, că voi vorbi despre activitatea mea din Parlamentul European și că voi face consultări atât cu actorii direct interesați de deciziile care se iau în dosarele pe care le urmăresc, cât și cu cetățenii pentru afla nevoile și preocupările lor de la nivelul comunităților în care trăiesc. Am folosit și voi folosi în continuare această indemnizație în acest scop.

Dacă aveți întrebări, puteți sa îmi scrieti pe adresa dragos.pislaru@europarl.europa.eu.