Categories
Necategorizat

Noul eșec al coaliției PSD-PNL – REPowerEU

Ieri scriam că Guvernul a primit un mesaj din partea Comisiei Europene prin care propunerea transmisă de ministrul Boloș pe RePowerEU a fost desființată. Pentru că Guvernul a negat aseară această situație, în stilul caracteristic PSD-PNL, revin cu clarificări.
Planul transmis de Guvern, într-un mod complet netransparent, a inclus 3 reforme și 19 investiții.

Comisia Europeană a răspuns prin încadrarea acestora pe trei categorii – verde (acceptate), galbene (în discuție) și roșii (respinse).
În categoria verde, Comisia Europeană a acceptat doar 1 reformă (formare profesională pentru competențe în domeniul energiei verzi) și doar 2 investiții (eficiență energetică și renovarea clădirilor rezidențiale – case NZEB).

Ca să fie clar pentru toată lumea, cele 2 investiții sunt exact cele din pachetul pe care împreună cu Partidul REPER le-am transmis oficial Guvernului și Coaliției ca propuneri serioase pentru RePowerEU, în linie cu ce am negociat la nivelul întregii Uniuni Europene și cu susținerea societății civile (link în primul comentariu).

Prin încadrare în categoria roșie, Comisia Europeană respinge reforma legată de eoliene offshore (în zone naturale protejate) și nu mai puțin de 9 investiții propuse de Guvern – adică aproape jumătate din tot ce se propusese. Printre proiectele respinse, așa cum am scris și ieri, bazaconiile cu pavazarea de lacuri prin fiefurile PSD-PNL din Oltenia sau a canalelor de irigații de prin Brăila și proiecte cu dedicație pentru companii de stat, o parte deja forțate prin OUG-uri care să permită construcții fără impact de mediu, puternic contestate de societatea civilă.

În categoria galbenă, Comisia își exprimă rezerve cu privire la restul de 2 reforme și 8 investiții, cerând clarficări suplimentare. Aici merită precizat că este vorba inclusiv de sprijinul pentru IMM-uri, pe care l-am cerut și eu alături de Partidul REPER, problema fiind că Guvernul se încăpățânează să rămână în scheme clasice de sprijin pe bază de apeluri (am văzut cât de birocratice și ineficiente sunt aceste apeluri), în loc să folosească banii pentru instrumente financiare care să fie implementate direct prin sistemul financiar-bancar. Și ar mai fi ceva de susținut, unde suntem gata să dăm o mână de ajutor – linia de 400KW de conectare cu Rep. Moldova, unde Guvernul ar trebui să insiste, fiind o investiție importantă și strategică, care ar ajuta mult frații de peste Prut.

Sper că acum lucrurile sunt clare și cer public Guvernului să își ceară scuze pentru faptul că insistă că a fost vorba “decât” de o cerere de clarificări.

Atenție, nu este vorba de faptul că am pierdut deja cei 1,4 mld de euro deja, nici nu am spus asta, ci de faptul că propunerea Guvernului de alocare a fost considerată în cea mai mare parte (90%) inacceptabilă de către Comisia Europeană.

Ce este de făcut? Am scris și ieri și tot spun – banii trebuie alocați pentru programe de eficiență energetică, care să permită românilor să investească în casele lor și antreprenorilor să își eficientizeze energetic sediile și spațiile de producție. Este momentul pentru Marea Renovare, un program care să reducă facturile de energie pe termen lung. Partidul REPER este gata să ajute cu soluții și este deschis pentru consultări.

Guvernul a fost trimis să refacă planul și ar fi bine ca de data asta să asculte de profesioniști și de societate. Altfel, lucrând pe ascuns și prost, împotriva intereselor românilor și pentru clientela de partid, coaliția PSD-PNL ne va băga cu totul în faliment.

Aici puteți regăsi detaliat propunerea pe care am transmis-o oficial Guvernului și Coaliției referitor la cum să aloce banii pe RePowerEU, cerând 1 miliard pentru eficiență energetică și renovare profundă a locuințelor.