Categories
Discursuri

Mediul de afaceri trebuie să fie privit drept un aliat al Guvernului României, pentru reformele necesare, dar și pentru investiții. Mesaj la Gala Financial Intelligence Awards

Am spus-o mereu și sper să ajungem într-o zi să punem în practică acest principiu: mediul de afaceri trebuie să fie privit drept un partener al Guvernului României. Un aliat care asigură stabilitate și alături de care putem realiza atât reformele de care avem nevoie, cât și investițiile care să ne pună în avangarda Europei.

Așa începe mesajul pe care l-am transmis astăzi la cea de-a IV-a ediție a Galei Financial Intelligence Awards, un eveniment extrem de important pentru mediul de afaceri din România.

Este esențial să recunoaștem eforturile celor care contribuie la dezvoltarea României, care stimulează inovarea, care înțeleg ce înseamnă investițiile cu impact social.

Personal, începusem anul 2021 cu optimism: știam că, datorită negocierilor pentru Mecanismul de Redresare și Reziliență, România va beneficia de aproape 30 de miliarde de euro pentru a combate efectele pandemiei. Am reușit să depunem un PNRR bun, care a fost aprobat de Comisie, de Consiliu, și care, iată, acum câteva zile a primit și prima tranșă de prefinanțare.

Acum, însă, închei anul într-o notă de neliniște: instabilitatea politică din ultimele luni nu a permis pregătirea eficientă a implementării PNRR. Mai este puțin până la finalul anului, iar țintele și jaloanele din PNRR sunt numeroase.

Și nu doar eu sunt îngrijorat. Comisia Europeană a formulat de asemenea atenționări în prognoza economică de toamnă publicată acum câteva săptămâni. Oficialii de la Bruxelles ne atenționează că formarea noului guvern poate duce la întârzierea PNRR, scăzând investițiile. De asemenea, rata scăzută de vaccinare, combinată cu restricții suplimentare ale mobilității în următoarea perioadă, va duce la o scădere a consumului în următoarele luni.

Așa că avem cu toții o responsabilitate foarte mare. În primul rând, să avem grijă de noi înșine și de cei din jur. În special acum, de sărbători, pentru a ne putea proteja pe noi și pe cei dragi de acest virus și de orice altă variantă mai rezistentă a Covid-19. Este esențial să ne vaccinăm.

În al doilea rând, avem o responsabilitate față de România. PNRR nu este un plan al unui ministru, al unui prim-ministru sau al unui guvern. Este un plan de țară, o strategie și o viziune pentru România și pentru cetățenii ei. Așa că suntem datori cu toții să contribuim la succesul său.

Fie că vă implicați în monitorizarea acestuia, pentru a trage autoritățile de mânecă atunci când nu își respectă angajamentele, fie că deveniți parteneri ai autorităților publice pentru a pune în practică investițiile la nivel local, fie că accesați fonduri europene pentru proiecte care susțin într-o formă sau alta prioritățile PNRR, toți avem acum ocazia să ne reparăm țara și să o ajutăm să ajungă în avangarda Europei.

Vă încurajez să fiți parte a acestei oportunități. România are nevoie de ideile, viziunea, ambiția și profesionalismul vostru!