Categories
Discursuri

FEAD: Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane

O dezbatere importantă care a avut loc în data de 19 ianuarie 2021, în plenul Parlamentului European, a fost pe FEAD: Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane.

În calitate de raportor din partea grupului Renew Europe, am propus măsuri specifice pentru a combate efectele pandemiei COVID-19 asupra persoanelor defavorizate. Printre altele, am susținut și majorarea finanțării cu 3%.

În România, FEAD se implementează prin POAD, Programul Operațional pentru Ajutorarea Persoanelor Defavorizate. Pentru ei, acest procent poate face diferența între viață și moarte. Este important ca statele membre să facă acum două lucruri: să profite la maxim de această oportunitate, dar și să se asigure că sursa acestor finanțări este comunicată transparent.

Banii trebuie să se transforme în alimente și materiale vitale pentru cei care nu și le permit, distribuite eficient, amplu, folosind toate mijloacele necesare, în toate regiunile, în special în cele mai dificile sau îndepărtate. Utilizarea acestei majorări este, într-adevăr, voluntară, dar eu cred că statele membre ar trebui să profite de ea.