Eurodeputatul Dragoș Pîslaru, ales coordonator al Comisiei pentru muncă și afaceri sociale din partea Grupului Renew Europe

Articol publicat în portalul Calea Europeană.

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru (Alianța USR-PLUS) a fost ales coordonator al Comisiei pentru muncă și afaceri sociale (EMPL) din partea Grupului Renew Europe, poziție din care va acorda prioritate unor teme precum necesitatea unei Garanții pentru copii, mobilitatea și depășirea limitelor în ceea ce privește modul în care cetățenii europeni profită de beneficiile Uniunii, se arată într-o postare pe Facebook.

De asemenea, eurodeputatul, aflat la primul său mandat în Parlamentul European, transmite că nu va uita nici promisiunile din timpul campaniei, care îi vor „ghida mandatul în Comisia EMPL”, precum:

  • alocarea de resurse la nivel european pentru crearea de competențe, accesul la locuri de muncă, combaterea sărăciei și pentru incluziune socială.
  • sprijinirea în special a consolidării și implementării adecvate a Fondului Social European+ (FSE+) pentru a reduce birocrația, a crește eficiența intevențiilor și a face ca banii europeni să aibă un impact mult mai mare.
  • crearea de legături mult mai directe între măsurile active de ocupare a forței de muncă și serviciile sociale sprijinite prin FSE+.
  • asigurarea unui cadru la nivel european pentru finanțarea și dezvoltarea serviciilor comunitare integrate, reunind asistența socială, educația, sănătatea, ocuparea, locuirea pe modelul adoptat în timpul mandatului de ministru al Muncii din 2016.
  • susținerea Pilonul European al Drepturilor Sociale (PEDS) pentru a întări coeziunea socială și prosperitatea la nivel comunitar și în România.
  • susținerea unei mai bune implementări a Garanției pentru Tineri, astfel încât resursele considerabile la nivel european să ajungă la tineri și nu la intermediari ineficienți.
  • lupta pentru adoptarea Garanției pentru Competențe astfel încât fiecare cetățean european care ar vrea să muncească să poată avea acces la competențe-cheie necesare pentru a obține un loc de muncă mai bun.
  • încurajarea dezvoltării în educație a competențelor non-formale, critice pentru viitor cum ar fi gândirea critică, inteligența emoțională, creativitateea.
  • susținerea accesului la competențele digitale pentru a permite unor state membre ca România să recupereze rapid decalajul existent.
  • susținerea reformei învățământului inițial profesional și tehnic (IPT), precum și a formării profesionale continue (FPC), astfel încât acestea să nu mai fie tratate separat în sistemul educațional, ci complet integrate în acesta și direct legate de cererea pieței.
  • va continua să militez la nivel european pentru mobilitate, accesul deschis la educație și libera circulație a forței de muncă. Voi lupta contra prejudecăților legate de concepte false cum ar fi “dumpingul social” sau bazate pe naționalism sau protecționism.
  • susținerea inovării sociale și antreprenoriatului social ca alternative reale pentru scoaterea din starea de dependență și de izolare a persoanelor care nu știu sau nu pot să își găsească un loc de muncă.
  • susținerea dreptului persoanelor cu dizabilități de a ocupa locuri de muncă accesibilizate, precum și în importanța investiției în tehnologii asistive de ultimă generație.
  • susținerea dezvoltării oportunităților de muncă în mediul rural, prin diversificarea activităților și crearea unor noi legături funcționale între sat și oraș.

,,Rezultatul alegerilor din 26 mai 2019 a reprezentat un moment istoric pentru Europa, pe care noi, cei de la Renew Europe, avem datoria să îl fructificăm. E important să investim în reînnoirea Europei și să punem în practică motto-ul Unitate în diversitate”, mai scrie eurodeputatul Renew Europe.

Comisia EMPL este responsabilă de politica socială și de ocupare a forței de muncă, drepturile lucrătorilor, sănătatea și siguranța la locul de muncă, Fondul social european, formarea profesională, libera circulație a lucrătorilor și pensionarilor, dialogul social, discriminarea la locul de muncă și relațiile cu cele patru agenții care își desfășoară activitatea în domeniul său de competență (EUROFOUND, CEDEFOP, ETF și EU-OSHA).

Dragoș Pîslaru se află la primul său mandat de deputat european, după ce anterior a deținut funcția de ministru al muncii (18 aprilie 2016 până în 4 ianuarie 2017) și consilier de stat pe probleme economice în guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloș, actualul lider al grupului Renew Europe din PE.

Este doctor în științe economice, antreprenor, analist și consultant economic cu experiență în domeniul reformelor structurale, dezvoltării locale și creșterii competitivității fiind manager general al companiei de consultanță strategică GEA Strategy & Consulting.

Este absolvent al Facultății de Relații Economice Internaționale din cadrul Academiei de Studii Economice (ASE), are un Master în Științe — Relații Internaționale obținut în cadrul London School of Economics and Political Science din Marea Britanie și o diplomă de studii ”Entrepreneurship — Case Study Centered Learning” obținută în cadrul Harvard Business School (iulie 2006).

Comisia EMPL
Dragos 8
Eurodeputat
Dragoș Pîslaru