Mobilitatea și drepturile lucrătorilor în UE: Muncitorii nu trebuie să mai fie supuși practicilor de sclavie modernă!

Renew Europe, familia liberală europeană și grupul din care fac parte în Parlamentul European ca reprezentant al românilor, a fost întotdeauna un apărător-cheie al mobilității în Europa.

La întâlnirea EMPL de luni, Comisia de Ocupare a forței de muncă și Afaceri sociale, am susținut un discurs adresat Autorității Europene pentru Muncă – European Labour Authority (ELA), organism care, cred eu, are mulți aliați în Parlamentul European, un lucru deosebit de important pentru viitorul lucrătorilor europeni.

Mobilitatea este unul dintre subiectele vitale pentru UE în acest moment și mi se pare mereu incredibil cât de puțini oameni înțeleg asta. Este și rolul ELA să crească gradul de conștientizare cu privire la acest subiect.

Suntem foarte dornici să vedem că planul de acțiune propus de ELA devine realitate.

Voi da un exemplu: doar în Italia avem aproape 200.000 de lucrători sezonieri români în agricultură, dintr-un total de aproape de jumătate de milion, într-un risc sever de „caporalato”.

Este un termen care se referă la recrutarea prin intermediari ilegali, fără drepturi, fără asigurare, de oameni care lucrează peste 12 ore pe zi, fără nicio formă de protecție, practic.

Vorbim despre o formă de sclavie modernă. Și este o practică des întâlnită nu doar în Italia, ci în multe alte țări ale UE. Sunt muncitori care, în fiecare an, sunt supuși unor practici de sclavie și abuz moderne.

Și am tot vorbit în Parlamentul European, despre acest lucru, în ultimii doi ani, de când am preluat mandatul. Am vorbit despre aceste abuzuri de-a lungul întregii crize Covid-19!

Ferme germane, abatoare olandeze, firme de construcții belgiene, livezi spaniole, crame franceze, toate beneficiază de flexibilitatea muncii sezoniere, împreună cu hotelurile și alte industrii, o gamă întreagă de domenii economice sunt ținute în viață de acești lucrători.

Veniturile lor, oricare ar fi, abia țin în viață unele dintre cele mai sărace zone din Europa: România, Bulgaria, Polonia și multe altele.

Iar asta este de fapt esența UE: mobilitatea ca oportunitate atât pentru coeziunea socială, cât și pentru o economie puternică și o piață funcțională.

Prin urmare, mobilitatea, pentru mine și pentru grupul Renew Europe, este esența unei economii care funcționează pentru oameni.

Acum, dacă ne uităm la Marea Britanie, vedem ce se întâmplă când îți lipsesc lucrătorii sezonieri și vedem blocaje clare în diferite sectoare.

Deci întrebarea este: cum pot atâtea autorități de stat să închidă ochii asupra acestor probleme vitale pentru lucrători? De ce își declină întotdeauna responsabilitatea? Cum pot acești oameni să aibă încredere în UE, în țările lor de origine, în țările lor gazdă?

Este o problemă, noi ar trebui să ajungem la oameni!

Prin urmare, aceasta este de fapt misiunea ELA, de a reconstrui încrederea și de a se asigura că cei capabili să ajute chiar se implică în planul de acțiune.

Și sunt doi piloni, informațiile și implementarea, care trebuie să fie înțeleși din acest punct de vedere.

ELA trebuie să știe că aveți un partener permanent aici, în parlament, în această comisie, și îndrăznesc să spun, în propriul meu grup politic, Renew Europe.

Discurs Comisia EMPL 11 octombrie 2021