Investițiile în tineri sunt cel mai bun mod de a lupta împotriva inegalităților sociale.
Există subiecte care ne definesc vocația de politicieni. Subiecte care, indiferent de situație, sunt întotdeauna o prioritate și trebuie abordate de câte ori este nevoie. Situația tinerilor din întreaga Europă este un astfel de subiect-cheie și nu e niciodată destul cât facem pentru ei.
Am prezentat astăzi Rezoluția pentru Tineri, proiectul la care lucrez intens în această perioadă și pe care am fost numit raportor din partea Parlamentului European, în fața Comisiei de Muncă și Afaceri Sociale (EMPL).
În primul rând, le sunt recunoscător coordonatorilor comisiei pentru înțelepciunea de a accepta ideea acestei dezbateri și a acestei Rezoluții pentru Tineri. Este momentul în care EMPL se concentrează din nou pe efectele devastatoare ale pandemiei asupra tinerilor. Ne concentrăm asupra nenumăratelor politici care ar trebui să le îmbunătățească situația sau care vor fi lansate în curând de către Comisia Europeană.
Este cel mai bun moment în care să lucrăm la acest subiect. În urma Evenimentului European pentru Tineret EYE 2021 de la Strasbourg, privim către 2022 ca An European al Tineretului, dar și mai important este că mai multe proiecte pentru ei sunt în lucru la Comisia Europeană.
În același timp, Planurile Naționale de Redresare și Reziliență încep încet să se coaguleze și prefinanțarea să curgă în cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență. Redresarea începe acum. Și tot acum trebuie să facem bilanțul a tot ce s-a făcut până în acest moment și să pregătim ce avem de făcut, cu mult mai mult, în viitor.
Am intitulat rezoluția care însoțește întrebările „Susținem tineretul european: Ocuparea forței de muncă post-pandemie și redresarea socială”. Ne-am coordonat cu colegii de la Comisia pentru cultură și educație (CULT) și mulțumesc echipei CULT și președintelui, doamna Sabine Verheyen, pentru tot ajutorul și ideile lor.
Țintele Rezoluției pentru Tineri
Am decis să ne concentrăm pe subiectul general al accesului pe piața muncii și pe oportunitățile de incluziune socială – acestea fiind principalele preocupări ale tinerilor europeni, potrivit tuturor studiilor pe care le-am cercetat.
Din momentul în care am fost numit raportor pe Rezoluția pentru Tineret, mi-am petrecut timpul discutând cu organizații și consilii de tineret, cu toate părțile interesate pe care le-am putut identifica. Sunt tineri dinamici, activi, minunați, tineri foarte, foarte preocupați de viitorul lor. O spun de la bun început: ei trebuie să fie parteneri permanenți în conceperea, punerea în aplicare și revizuirea oricăror soluții pe care UE le poate adopta pentru tinerii europeni.
Ei sunt îngrijorați de faptul că tinerii din Europa au șanse tot mai mici la o viață mai bună decât a părinților și bunicilor lor. Este mai dificil pentru ei să obțină o formare de calitate și locuri de muncă de calitate la nivel de începători. Li se cere o experiență pe care pur și simplu nu o pot dobândi. Pentru mulți dintre ei, a câștiga suficient pentru a se bucura de o viață stabilă, pentru a avea o locuință sau pentru a-și întemeia o familie poate fi un vis îndepărtat.
Iar pandemia Covid-19 a înrăutățit semnificativ situația. Cei care se aflau înainte între fisurile protecției sociale se află acum într-o situație și mai precară.
Starea sănătății mintale a tinerilor europeni este de asemenea direct legată de perspectivele lor de viitor tot mai slabe, de șansele lor de angajare și de nevoile lor sociale. Sinuciderea este a doua cauză de mortalitate în rândul tinerilor din UE! Depresia, anxietatea, problemele de sănătate mintală sunt legate, în toate studiile, de ocuparea forței de muncă și de protecția socială. Acest aspect trebuie să fie o prioritate și trebuie abordat în cadrul EMPL, dar nu este doar o chestiune care ține de o singură comisie sau de o singură Direcție Generală.
De aceea am introdus acest aspect la începutul Rezoluției.
Mai presus de orice, recuperarea și noile oportunități pentru tânăra noastră generație trebuie să abordeze starea sănătății mintale a tinerilor.
De asemenea, politicile de tip siloz nu mai pot funcționa. Lipsa de coordonare nu mai poate fi acceptată, nu în condițiile în care viitorul atâtor tineri europeni este în joc.
Am înaintat o propunere în acest sens în cadrul Rezoluției și sper că va fi susținută de membrii comisiei.
În urma feedback-ului primit, am propus următoarea structură pentru proiectul de rezoluție:
1. Investiția în tânăra generație
2. Integrarea tinerilor pe piața muncii
3. Mobilitatea forței de muncă și competențe pentru viitor
4. Combaterea excluziunii tinerilor și evitarea unei generații pierdute
Prima schiță conține punctele-cheie, iar amendamentele sunt binevenite. Câteva sunt deja pregătite pentru a completa și consolida unele puncte-cheie.
Pentru că ne dorim ca această rezoluție să dea startul dezbaterilor de anul viitor privind tineretul, cu un vot în plen în ianuarie, calendarul este foarte restrâns. Termenul limită pentru amendamente este vineri, 19 noiembrie, iar săptămâna viitoare voi lucra cu ceilalți raportori pentru votul din comisie din 9 decembrie. Aștept cu nerăbdare să primesc contribuțiile colegilor mei și le mulțumesc tuturor celor care și-au arătat deja interesul.
Mă bucură sprijinul copleșitor pe acest subiect și cred că putem lucra cu toții împreună pentru a oferi propuneri concrete din partea comisiei noastre către Comisia Europeană și Consiliul UE.
Dacă privim obiectiv către situația tinerilor europeni și la ceea ce așteaptă ei de la noi, trebuie să facem pentru ei tot ce ne stă în putință!
https://dragospislaru.eu/desemnare-ca-raportor-pe-rezolutia-pentru-tineri-2022-o-noua-misiune-in-parlamentul-european/
https://dragospislaru.eu/tinerii-schimba-lumea-european-youth-event-eye-2021-discurs-despre-cele-40-de-miliarde-de-euro-pentru-tinerii-si-copiii-europeni/
https://dragospislaru.eu/procentul-tinerilor-fara-un-loc-de-munca-din-romania-neet-a-crescut-semnificativ-pe-fondul-pandemiei/
https://dragospislaru.eu/esenta-pnrr-ambitie-inovare-investitii-cu-impact-social-masuri-pentru-copii-si-tineri-o-discutie-cu-membri-ai-parlamentelor-din-statele-ue/
https://dragospislaru.eu/investitiile-in-oameni-trebuie-sa-devina-norma-agenda-sociala-prioritate-pentru-statele-membre/