Banii din Mecanismul de Redresare și Reziliență nu sunt la discreția guvernelor!

Cea mai importantă forță a Europei nu sunt milioanele de euro din bugetul său. Cea mai importantă forță a Europei sunt milioanele de oameni care definesc fiecare moment al trecutului, prezentului și viitorului său. Sunt valorile pe care le împărtășim.

În același timp, Mecanismul de Redresare și Reziliență reflectă forța Europei. El a fost gândit în Parlamentul European drept cel mai important instrument pe care îl are UE pentru a arăta că cetățenii noștri, recuperarea lor, bunăstarea lor, sunt prioritatea noastră.

Cetățenii noștri nu trebuie lăsați niciodată pradă temerilor și lipsurilor, pentru că în această situație, incertitudinea, nesiguranțele privind viitorul lor vor fi exploatate de politicieni care ne amenință valorile democratice.

Sunt politicieni populiști, cu mesaje toxice, de la extrema stângă la extrema dreaptă, sunt politicieni care se joacă iresponsabil cu viitorul cetățenilor. Al acelor cetățeni care au tot dreptul să-și vadă sistemele de sănătate, educație și administrație publică mai rezistente, pentru a beneficia de transport ecologic și infrastructură digitală, pentru a beneficia de formare și competențe pentru piața muncii.

Pentru toate acestea, pentru oameni, pentru români, pentru toți cetățenii europeni au fost concepute fondurile din Mecanismul de Redresare și Reziliență.

Și sunt concepute într-un mod anume. În calitate de co-raportor al Mecanismului, amintesc concret Articolul 19.3.J*, unde evaluarea Comisiei Europene este clară, indiferent dacă aranjamentul propus de statele membre are legătură sau nu cu prevenirea, detectarea și corectarea fraudei, a corupției și a conflictelor de interese:

Banii din MRR nu sunt la discreția guvernului, să ajungă să fie folosiți în interes personal, nu vor intra în buzunarele liderilor de partid în scopuri propagandistice!

Cetățenii maghiari și polonezi au nevoie de Mecanismul de Redresare și Reziliență, iar guvernele lor trebuie să respecte principiile transparenței, ale combaterii corupției și fraudei. Pentru că aceste principii sunt nucleul MRR și nu sunt negociabile pentru Parlamentul European.

La fel, în România banii din MRR nu vor ajunge să aibă o soartă precum cea a miliardului de lei aruncat ieri de premierul demis către primarii PNL, UDMR și PSD, o altă mare împărțeală a lui Florin Cîțu, după PNDL 3.

Context: aseară, în ședința de guvern, premierul demis a alocat 1 miliard de lei din fondul de rezervă către primarii PNL și UMDR, dar și către primarii PSD, de la care speră să obțină ajutor pentru instalarea unui guvern minoritar. După ce s-a folosit de PNDL 3 pentru a șantaja și a obține președinția PNL, acum se folosește de banii din fondul de rezervă, bani publici, pentru a rămâne la Palatul Victoria, fără scrupule, fără nicio urmă de responsabilitate.

Mai multe pe această temă am scris aici.

*Mențiunea poate fi găsită aici, la pagina 25.

Mecanismul de Redresare și Reziliență, în care m-am implicat direct de-a lungul întregului parcurs, stă la baza elaborării tuturor Planurilor Naționale de Redresare și Reziliență și este rezultatul multor luni de muncă și dialoguri purtate cu reprezentanți ai Comisiei și Consiliului UE. El are la bază Programul de Sprijin pentru Reforme (RSP), o propunere a Comisiei Europene de a ajuta financiar statele membre să pună în aplicare reforme necesare, program pe care am fost raportor al PE încă de la începutul mandatului de europarlamentar.

Amplificat și grăbit de provocările pandemiei, Mecanismul a ajuns să fie cel mai important instrument financiar creat vreodată pentru UE. 

Astăzi, din ipostaza de co-raportor și membru al grupului de monitorizare a implementării Mecanismului de Redresare și Reziliență, am avut ocazia să parcurg toate cele 25 de planuri naționale și voi urmări îndeaproape realizările concrete ale fiecărui stat membru odată ce fiecare PNRR este aprobat.

Dragos Pislaru Strasbourg 6 octombrie 2021