Categories
Evenimente

Desemnare ca Raportor pe Rezoluția pentru Tineri 2022 – o nouă misiune în Parlamentul European

Am o nouă misiune în Parlamentul European: am fost desemnat raportor pe Rezoluția pentru Tineri.

Tinerii au fost puternic afectați de pandemie. În Europa, riscul de șomaj pentru această generație este de două ori mai mare decât pentru cei peste 30 de ani, iar instabilitatea educației le-a restrâns sever accesul la dezvoltarea de competențe atât de necesare pe piața muncii. Este un moment critic.

De aceea, Comisia Europeană pregătește pentru 2022, Anul European al Cooperării Europene pentru Tineret, o serie de măsuri și noi propuneri care să îi ajute pe cei mai afectați de criză și pandemie să depășească acest moment plin de provocări. Și îmi doresc ca acesta să fie un moment de acțiune, de investiții și de noi soluții europene adresate lor.

În acest context, dar și inspirat de mesajele tinerilor care au participat la EYE – European Youth Event 2021, am propus în Comisia de muncă și afaceri sociale (EMPL) din Parlamentul European o Rezoluție privind ocuparea și problemele sociale ale tinerilor.

Și am avut onoarea nu numai să obțin un răspuns afirmativ, dar să fiu și desemnat raportor de către colegii coordonatori pe această rezoluție. Este o responsabilitate care mă onorează, dar mă și motivează să livrez un text ambițios și cu viziune.

De ce avem nevoie de o Rezoluție pentru Tineri? 

Există deja mai multe inițiative la nivel european, precum Garanția pentru Tineri, dar până la soluții reale pentru toți cei care au nevoie de ajutor mai e cale lungă. Avem nevoie de o mai bună coordonare, de mai multe investiții țintite, de conectarea cu Planurile Naționale de Redresare și Reziliență PNRR, de o corelare mai bună a competențelor cu piața muncii a prezentului, dar mai ales a viitorului.

Europa nu își mai poate permite ca talentul să fie risipit, să existe excluziune socială sau lipsă de implicare în rândul tinerilor săi. Tinerii nu ar trebui să fie doar arhitecți ai propriilor vieți, ci și să contribuie la schimbarea în bine a societății! 

Iar noi, de la Bruxelles, de la București și din fiecare capitală UE, trebuie să le punem la dispoziție pârghiile necesare unui start cât mai favorabil.

2022 va fi așadar începutul unui lung parcurs, la capătul căruia statele membre UE trebuie să se asigure că, într-un termen rezonabil de la intrarea în șomaj sau de la absolvirea unei forme de educație formală, fiecare tânăr sub 30 de ani are acces la una dintre aceste oportunități:
– primește o ofertă de calitate de angajare;
– primește o ofertă de continuare a educației;
– primește o ofertă de intrare în ucenicie;
– primește o ofertă de efectuare a unui stagiu.

A investi acum în capitalul uman al tinerilor europeni va contribui la adaptarea economiilor Europei la provocările viitorului!

Statele vor avea astfel posibilitatea de a ține pasul cu schimbările demografice și, totodată, să adere pe deplin la era digitală și la creșterea numărului de locuri de muncă în cadrul economiei verzi.

Iar investițiile merg și aici mână în mână cu reforme ale pieței muncii concentrate pe problemele cu care se confruntă tinerii. În acest mod, statele vor putea pune la dispoziție instrumentele necesare unui start cât mai bun în activitate, orice ar alege să fie: angajați, antreprenori, angajați ai instituțiilor publice șamd.

Statele membre UE vor putea astfel să se bucure pe deplin de avantajele oferite de o forță de muncă tânără, activă, inovatoare și competentă, evitând în același timp costurile economice și sociale foarte ridicate pe care le implică situația în care tinerii nu sunt încadrați profesional și nu urmează nici programe educaționale sau de formare.

Primul capitol al Rezoluției pentru Tineret este dedicat, în mod firesc, traversării de către tineri, această „generație lockdown”, a perioadei pandemice.

Am lansat deja consultări și sper să vă anunț cât de curând despre documentul la care lucrez împreună cu echipa mea. Vă invit să citiți mai multe informații în linkurile de mai jos și să îmi semnalați orice idee relevantă pentru tematica tinerilor în contextul muncii și al afacerilor sociale.

Resurse:
Recomandarea Consiliului UE privind Garanția pentru Tineret
Obiectivele europene de tineret
Strategia europeană pentru tineret 2019-2027

Pe aceeași temă:

Tinerii schimbă lumea! European Youth Event – EYE 2021, discurs despre cele +40 de miliarde de euro din MRR pentru tinerii și copiii europeni

Procentul tinerilor fără un loc de muncă din România – NEET – a crescut semnificativ pe fondul pandemiei

Esența #PNRR: ambiție, inovare, investiții cu impact social, măsuri pentru copii și tineri. O discuție cu membri ai parlamentelor din statele UE

Ce bani europeni pot accesa autoritățile și antreprenorii? Partea practică a activității unui eurodeputat USR PLUS în Parlamentul European

Investițiile în oameni trebuie să devină normă. Agenda socială, prioritate pentru statele membre